Смяна на времето – как се отразява върху тонуса и здравето?

В човешкия организъм настъпват фини промени
30 мар 2015 18:10,
4
Смяна на времето – как се отразява върху тонуса и здравето?
Източник: Reuters, архив

Пролетта вече настъпи, а в неделя минахме от зимно към лятно часово време. В унисон с промените в метеорологичните условия се изменя и биологичният часовник на всички живи същества. С новото време настъпват фини промени в човешкия организъм, кореспондиращи с физичните промени на околната среда.

Някои хора са по-чувствителни към физичните параметри на променящата се среда като елекромагнитно поле, увеличаваща се осветеност и продължителност на светлата част от денонощието. Тази сензитивност към промяната е еволюционно ехо, напомнящо на хората, че са част от природата.

Основните състояния, асоциирани с метеорологичната и часова смяна през пролетта, са пролетната умора (треска) и повишаването на честотата на рецидивите на клъстерно главоболие. Тези промени във функционирането на организма не се определят като заболявания. Редица учени дори отричат съществуването на каквато и да е неразположеност, обвързана конкретно със смяната на времето.

В основата на разбирането на пролетната умора стои обяснението на физиологичното действие на светлината. Светлината активира различни пътища в човешкия мозък. Един от тях е този, обвързан с биологичния (циркаден) ритъм. Светлинното дразнене на рецепторите в ретината пуска в ход специфична нервна верига. Тя завършва с отделянето на серотонин в епифизата и подтискане по този начин на секрецията на мелатонин от тази мозъчна ендокринна жлеза.

Повече за здравето, тонуса и връзката им със смяната на времето може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
чернозем преди 9 години
На *** не се отразява никак, но те са най-вече в управлението на това скотовъдство и се наричат политици. На тях не им пука дори да ви убиват в самолети, или където и да е. На тях ще им запука само, ако им преместите портфейлите в друга часова зона. Така и ще стане!
3
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 9 години
Като работиш на търговснки кораби сам си го избираш, а тука ни го налагат.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тия дето работят нощна и първа смяна , да съдят ли работодателя за увреждане на здравето !
1
10
 
3
 
! Отговори
Вай Вай спинковци преди 9 години
Какво ще кажете на всеки два дни да ви сменят часовото време? Така е на търговските кораби, пътуващи до Америка, или до Япония. Какви са тия бебешки ревове. Егати разглезените. Един час на 6 месеца и оревахте орталъка. Смешни сте. Спрете да се вайкате за такава дреболия..