Как телевизорът може да ни навреди?

Опасен е за сърцето
31 мар 2015 10:01,
3
Как телевизорът може да ни навреди?
Източник: Reuters, архив

Телевизорите толкова трайно и категорично са се настанили в живота ни, че в някои домове работят почти денонощно. Едни включват телевизора за „фон“, други буквално се потопяват в света на „синия екран“ за часове наред.

Според изследване на Журнала на американската медицинска асоциация, жителите на САЩ гледат средно около 5 часа телевизия дневно, а европейците около 3-4 часа. За някои това може да е в реда на нещата.

Какво причинява това на здравето?

1. Опасност от инфаркт

Рискът от инфаркт е изключително по-висок при бездействащите пред екрана. Проучване, обхванало 4512 души, показва, че смъртността е с 48% по-висока при тези хора, които прекарват повече от 4 часа на ден пред екрана - извън работата, в сравнение с тези, които са стояли пред телевизора или компютъра в рамките на 2 часа.

2. Наднормено тегло

Хората, които прекарват повече от два часа дневно пред телевизора, са значително по-застрашени от наднормено тегло в сравнение, с тези, които се ограничават с тридесетина минути. Неподвижността предразполага към спад на кръвното налягане, забавяне на сърдечната дейност и метаболизма, което означава 20-30 процента по-малко изгорени калории на час.

Друг негативен фактор, според проучване на експерти от Харвард, е храненето пред телевизора. Яденето пред малкия екран води до между 30 и 70% повече калории на ден.

За останалите вреди от телевизора може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
adn преди 9 години
само нервите, могат да увредят сърцето. стига с тези тъпотии.
2
0
 
7
 
! Отговори
Рейса преди 9 години
телевизора им бил виновен, а какво ще кажете за качеството на храната? Ей оттук идват всички проблеми, ядем всякакви ГМО-та и ***...
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първите две не са от телевизора, а от обездвижването, извинете. Четвъртото е от съдържанието, а не от телевизора, същото би било, ако вместо телевизия се четат прекалено много вестници, там новините и коментарите също са негативни. Петото е обикновен мързел да хванеш книга, макар че ако гледаш програми с образователно съдържание, няма да е толкова зле.