Пациенти купуват "Ривотрил" на черно, цената – четворна

От два месеца лекарството го няма на пазара, а болните?
Обновена: 1 апр 2015 10:55 | 1 апр 2015 10:47,
18
Пациенти купуват "Ривотрил" на черно, цената – четворна
Снимка: Reuters, архив

Вече два месеца, страдащите от епилепсия и тежки форми на депресия, са принудени да се изправят пред тежък проблем.

Лекарството "Ривотрил", което е едно от най-разпространените за лечение на тези заболявания, е спряно от продажба у нас.

Причината се оказа в задължението на производителя да се съобрази с ценовите тавани, установени за позитивния лекарствен списък и настояването от страна на НЗОК - цената на лекарството да бъде намалена.

Тези финансови условия обаче не устройват фирмата и от февруари тя изтегли от българския пазар продукта си. Проблемът засегна много хора – над 50 хиляди души, като 30 хиляди от тях са деца.

"При рязкото спиране на лекарството се изостря състоянието на болния и може да му докара депресия и гърчове, сърцебиене и дори инфаркти и инсулти. Болните непременно трябва да го приемат. Тъй като няма удачен заместител, го търся в чужбина. Взимам си рецепта оттук и пътувам до град Цариброд в Сърбия. Не всички хора обаче имат тази възможност", обясни един от потърпевшите Михаил Михайлов пред TV7.

Други пък са принудени да го купуват на черния пазар, където цената е скочила 4 пъти - от 2,50 лв. на 10 лв.

"Не става въпрос само за "Ривотрил", този проблем ще се прояви и при други лекарства", обясни д-р Станимир Хасърджиев от Асоциацията на пациентите.

Според него в момента се прилага схема на реекспорт, при който обаче страдат пациентите. Той препоръча болните да посетят личните си лекари, за да обмислят нова схема на терапията.

До месец в аптеките ще бъде предложен заместител, който обаче ще струва с около 18 лв. по-скъпо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
5
 
! Отговори
Александър преди 7 години
До СправедливПълни глупости!!! Ривотрила е чудесно лекарство когато се знае как да се взима...Преди страдах от безсъние и други невротични оплаквания. Взимам нищожни дози и станах друг човек, напълно здрав!
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
daite koordinati na koce mastikata
13
0
 
3
 
! Отговори
валя преди 9 години
как могада си купя До Коце Мастиката
12
0
 
0
 
! Отговори
Y.j. преди 9 години
От около месец в България е разрешен за употреба и определена цена лекарственият продуктCLONAREKS tb. 0,5 mg ,или 2 mg. Това е аналогичен продукт. Има режим на предписване и отпускане е същият като на РИВОТРИЛ. Поста на СПРАВЕДЛИВ е абсолютно правилен.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От къде да си набавя?
10
0
 
6
 
! Отговори
_|_ преди 9 години
Като са се загрижили толкова за цените на лекарствата защо не премахнат ддс-то върху тях?
9
19
 
9
 
! Отговори
Справедлив преди 9 години
Това , че няма Ривотрил е чудесна новина . Този медикамент се използваше не по предназначение . Много хора станаха пристрастени и си отидоха от този свят благодарение на Ривотрил . Познавам много хора , които са го злоупотрябявали с него и не познавам нито един ,който да се е излекувал. Също така не съм срещал някой , който да е употребявал Ривотрил по основната му индикация - лечение на епилепсия. Моето лично мнение е , че всички перорални бензодиазипинови медикаменти трябва да изчезнат !
8
1
 
3
 
! Отговори
Много анонимен преди 9 години
До Анонимен 1Да сте го направили, ама за това трябва дупеи здрави ***! А вие сте ***! Той, другарят Б.Б., в качеството си на премиер, завчера каза нещо за гражданска война. Е, за него не важи еди-кой си член от НК, ама знам ли? Може да е имал нещо предвид! Така, че стягай се, имаш възможност да поправиш стари грешки! А и аз...
7
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Синът ми отдавна е спрял употребата на Ривотрил,кето лекарство е много вредно и се излекува сам , само с билки и 5 години вегетарианство.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Привършвам запасите. Вече започнах да нервнича. Станахме зависими, някои по-добре от мен знаят какво значи това! Но съм се зарекъл, че ще стане много дебел въпрос, пред който този с КТБще е като оперетка, ако остана без лекарството си заради сметките на разни фармакоидиоти - спекуланти!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Към Ривотрила има яко пристрастяване... Особено ако дозите за лечението са високи и се приема от дълго време. Горките хорица. Как ще се оправят не знам.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е няма такъв *** народ,от 2.50лв ако го намалят трябва направо да го раздават без пари...
3
5
 
4
 
! Отговори
Dr. Greenthumb преди 9 години
За засегнатите от спирането на лекарството - и депресирани, и епилептици. Най-доброто лекарство и за двете състояния, но най-вече за епилепсията е Тетрахидроканабинол, който се извлича от марихуаната. Доказано е, че молекулата се свързва с нервните синапси и регулира отделянето на невромедиатори. Зюа който не знае, епилепсията е неконтролирано и бурно отделяне на невромедиатори, оттам гърчовече. Прочетете повече по темата, има и филмчета в тубата и доста изписамо по темата. Поздрави!
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В тубата има филм с име "Избяай от лечението" или "run from the cure"Там е показано как да си направим лекарство от коноп за това заболяване, а и доста видове рак!Говорим за пълно и естествено лечение!Тази фирма производител се възползва от положението си. Тези, които проговарят - не стават. Гледайте следствията и съдете за намеренията!Днешно време не е добре да си зависим от медикаменти, но това е все пак целта на фармацията и други отрасли. Диабетиците също да гледат филма и лекуват
1
1
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
е нали искате регулации, да не ви дерат часниците, на ви регулации