Захранването на бебето започва през 20-та седмица

Интервю на Puls.bg с д-р Росица Попова
Обновена: 17 апр 2015 21:24 | 17 апр 2015 21:04, Румяна Тасева
9
Захранването на бебето започва през 20-та седмица
Източник: Reuters, архив

Д-р Росица Попова е специалист по хранене и диететика, понастоящем преподавател по хигиена, хранене и екология на студенти по медицина, сестрински грижи, медицинска рехабилитация и ерготерапия в Медицински факултет на Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Д-р Росица Попова е лектор на предстоящия Форум за бременност и детско здраве на Puls.bg, който ще се проведе през последния уикенд на април – 25 и 26, в Интер Експо Център. Входът е свободен, но е необходима регистрация.

- Д-р Попова, откога започва захранването?

Захранването на кърмачето започва между 4 и 6 месец, което означава между 17 и 25 седмица, като идеално и лесно за запомняне е 20 седмица. И ранното и късното захранване носят своите негативни последици върху развитието на детето. При ранно захранване (преди 4-я месец) има риск от поява на алергия поради все още недоразвитата гастро-интестинална система, а при късно захранване след 6-я месец съществуват риск от поява на дефицити - най-често срещаният дефицит е желязодефицитната анемия.

- С какво започва захранването – с пюре или каша?

Съществуват няколко хипотези относно с какво да започнем да захранваме детето си – според някои автори е по-добре да се започне с плодово пюре – защото то съдържа простите захари, които по-лесно се усвояват от детския организъм, според други – по-добре е да се започне със зеленчуково пюре, защото след тях по-лесно се преминава към сладките плодови пюрета, и според трети – по-добре е да се започне с каша, тъй като е най-добрият преход с кърмата или адаптираното мляко. Лично моето мнение е да се започне със зеленчуково пюре, защото след това останалите типове храни се включват най-лесно.

- Защо не бива да се бави въвеждането на картофа при кърменото бебе?

Картофът трябва да бъде един от първите храни, които се включват в захранващия режим, тъй като има нисък алергичен потенциал и е достатъчно калории под формата на комплексни въглехидрати.

Повече за храненето на бебето може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъй както парите създават у човек илюзията за свобода, така и интернет създава у хората илюзия за информираност.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВсички бгмами са защитили по милион дисертации и лекторите в медицинска академия ходат при тях за опресняване на знанията! хахаха
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До УжасНе тя е лудата, а тези които четат в интернет и мислят, че писаниците там са източник на знание. Не мислиш ли, че лекарите четат много и то по същество, а не като теб!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
Ужас преди 9 години
Точно с картоф трябва, тази луда ли е? Да прочете първо малко преди да дава съвети.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората няма какво да ядат, те ще дават млякото на бебета!
1
1
 
2
 
! Отговори
Крали Марко преди 9 години
Я па като съм захранен на осмото лето, оти немам дефицит?