НЗОК към онкоболните: Лекарства има!

"Няма причини пациентите да се притесняват за лечението си"
20 апр 2015 14:00,
0
НЗОК към онкоболните: Лекарства има!
Снимка: архив, Булфото

Няма причини пациентите с онкологични заболявания да се притесняват за лечението си, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Съобщението от касата идва дни, след като десетки пациенти с онкологични заболявания, изразиха безпокойството си, че няма да бъде осигурена терапията им, тъй като за техните диагнози няма нужните лекарства.

Към днешна дата НЗОК е изплатила отчетената дейност на всички изпълнители на болнична медицинска помощ за здравноосигурителни плащания за 2014 г. и за първото тримесечие на 2015 г., с изключение на надлимитната дейност за февруари, настояват от касата.

"Тези средства, след проверка, ще бъдат заплатени през април, заедно със заплащането на дейност за март 2015 г. Това се отнася и за лекарствата за лечение на онкологични заболявания.

Изпълнителите на болнична медицинска помощ, при необходимост, имат възможност с писмено заявление до районните здравноосигурителни каси да увеличат размера на разходите за дейността си, като превишат тези разходи за месеца с 5 на сто от същото тримесечие или от стойността за следващото тримесечие.

Ако се налага, лечебните заведения могат да сформират листи на чакащите, като в тях не би следвало да се включват онкологично болни и пациенти в спешни състояния, а други болни", допълват от НЗОК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари