Развитие на миелит – основни причини

Заболяването протича с някои характерни прояви
20 апр 2015 17:40,
0
Развитие на миелит – основни причини
Източник: Reuters, архив

Както всички органи в човешкото тяло могат да пострадат от възпалителни заболявания, така и гръбначният мозък може да се окаже жертва на атака от вируси и бактерии. В медицинската номенклатура възпалителните заболявания на гръбначния мозък се обозначават с общото название миелит.

Миелитът е заболяване, което може да се развие в следствие на атака от вируси и бактерии, както и при някои травми на гръбначния стълб или под въздействието на отровни за организма вещества. Освен гръбначно-мозъчното вещество, във възпалителната реакция могат да бъдат ангажирани и мозъчните обвивки, което на практика влошава клиничното състояние и прогнозата. В най-честите случаи се засяга цял сегмент или няколко сегмента от гръбначния мозък, което води до възпаление както на мозъчното вещество, така и на мозъчните обвивки на съответното ниво и се развива така нареченото състояние трансверзален миелит.

Каква е клиничната картина на заболяването?

Заболяването протича с някои характерни прояви, които насочват клиницистите към по-обширна проверка на организма и съответно снемане на щателен невро-инфекциозен статус. Основните прояви започват с леко изтръпване в крайниците, повишаване на телесната температура, която може да достигне септични стойности, и много бързо развитие на "коренчеви" болки в съответния участък, вследствие на възпаление в мозъчните коренчета. Това от своя страна води до потрепване и спазми в някои отделни мускули или цели мускулни групи.

Повече за развитието на миелита може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: миелит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари