Кучетата предават опасни нановируси

Тези вируси засягат храносмилателния тракт
21 апр 2015 17:23,
4
Кучетата предават опасни нановируси
Източник: Reuters, архив

Макар да се нарича най-добрият приятел на човека, кучето вкъщи може да сериозно да увреди здравето на своите стопани. Ново изследване показва на екип от Кеймбриджския университет сочи, че домашният любимец значително повишава опасността от нановируси.

Нановирусите са водеща причина за стомашни заболявания в световен мащаб. За разлика от повечето вируси, които атакуват дихателната система, норовирусът засяга храносмилателния тракт.

Тъй като се разпространява заедно с всички останали вируси, твърде вероятна е възможността в организма да попаднат различни вируси едновременно. Норовирусът предизвиква възпаления по стените на дебелото черво и стомаха.

Симптомите на норовируса са болки в стомаха, гадене, диария и повръщане. Той е силно заразен, а негови преносители са заразени хора, вода и храна, както и повърхности, на които може да попадне.

Британските учени използвали неинфекциозни човешки нановирусни частици, съдържащи само външната протеинова обвивка на вируса. Сама по себе си тази „капсула“ не е заразна, тъй като не разполага с вътрешния механизъм на вируса.

Екипът проследил способността на капсулите да се свързват с тъканни проби от стомаха на кучета. След това изследвали фекалиите на 248 кучета, в които били открити различни форми на вируса.

Така са открили седем различни щамове на човешки норовирус, които впоследствие се развиват в силно заразни инфекции, които домашните любимци разпространяват сред хората.

Въпреки че кучетата са устойчиви към норовирусите и рискът да се разболеят е минимален, че са много добри „проводници“ на опасната зараза.

Изследванията по темата ще продължат, но учените препоръчват хората да съблюдават стриктно хигиената както на кучето, така и на себе си.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, в САЩ всяка година от норовирус се разболяват 21 млн. души. За всеки десети от тях инфекцията е с фатален край.

Повече информация за връзката между здравето и околната среда може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Бай Пеню преди 9 години
Ахааа на песа още днеска щъ му тегля чифтето
3
0
 
8
 
! Отговори
смяхам се преди 9 години
Значи 2,1млн. души в САЩ умират от "нано"вируси?? От къде черпите информация за подобни неща?
2
0
 
6
 
! Отговори
завършил осми клас преди 9 години
Не са чували за норовируси, горканчовци. Па по-добре че не са, милите журналисти от Днес, живи и здрави да са. И нановирусите да ги подминават!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви вирусиии ... нано?! Да не ги ръсят самолети, специално върху кучетата?