Консумацията на ягоди предпазва сърцето

Ягодите са с богато съдържание на витамин C
23 апр 2015 16:37,
4
Консумацията на ягоди предпазва сърцето
Източник: Reuters, архив

Ягодите още от древността били използвани за облекчаване на много и различни медицински състояния, сред които възпаление, висока температура, камъни в бъбреците, лош дъх, подагра и др. 

Днес са познати над 600 разновидности на червения плод. Той се нарежда сред топ 10 на плодовете и зеленчуците по отношение на съдържанието на антиоксиданти.

Ягодите са с богато съдържание на полезни вещества като витамин C, калий, фолиева киселина и фибри. В количеството от една чаша пресни ягоди се съдържа 160% от дневната нужда от витамин C, който е „опакован“ само в 50 калории. 

По-конкретно, какво се съдържа в споменатото количество от вкусния плод: 1 г протеини; 11, 65 г въглехидрати; 3,81 г диетични фибри; 24,24 мг калций C; 0,63 мг желязо; 16.50 мг магнезий; 31,54 мг фосфор; 44,82 мг калий; 1,16 мг селен; 94,12 мг витамин C; 29,38 мкг фолиева киселина; 44,82 IU витамин А; 50 калории.

В ягодите още се съдържат мощните антиоксиданти антоцианини, елагова киселина, кварцетин и кемпферол, за които е доказано, че имат защитни свойства срещу определени видове рак.

Редовната консумация на антоцианини може да намали риска от сърдечен удар с 32% сред младите жени, както и при тези, които са на средна възраст. Това се посочва в данни от проучване на изследователи от Медицинското училище в Норич във Великобритания. 

Флавоноидът кварцетин, който се намира в ягодите, е естествено противовъзпалително средство, което понижава риска от развитие на атеросклероза и защитава от увреждания, причинени от „лошия“ холестерол. 

Учените смятат, че кварцетинът може да има допълнително и противоракови ефекти, но са необходими още изследвания сред хора, за да се потвърдят тези предварителни резултати.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Анна Дантева си е истинска ягодка !
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЯГОДИ СЕ ЯДЪТ ОТ ДОМАШНАТА ГРАДИНА КОЯТО ДА Е НАТОРЕНА С ЖИВОТИНСКА ТОР. НА ПАЗАРА ПРОДАВАВАТ ПЛАСТМАСОВИ ОТРОВНИ ЯГОДИ. НИТО ВКУС ИМАТ НИТО СЛАДОСТ А НАЙ ЛОШОТО Е ЧЕ СА ПЪЛНИ С НИТРАТИ..ТА ВМЕСТО ДА СИ ПОДСИЛИТЕ СЪРЦЕТО ЩЕ ГО ОТРОВИТЕ.