Какво трябва да знаем за тежките диарии при детето?

Те се делят на остри и хронични
Обновена: 24 апр 2015 17:54 | 24 апр 2015 17:30,
0
Какво трябва да знаем за тежките диарии при детето?
Източник: Reuters, архив

Диариите се разделят на остри и хронични, в зависимост от своята продължителност. Условната времева граница между двете клинични форми е края на втората седмица. Ако диарията продължава под две седмици, тя е остра. В противен случай - хронична. Най-често острите диарии продължават между 5 и 7 дни.

Диаричните изхождания са три или повече в рамките на 24 часа. Освен повишената честота на дефекация, консистенцията на фекалиите е намалена. Последното е по-важно от диагностична гледна точка, защото понякога има нормални физиологични особености при някои деца, обуславящи чести, добре оформени и малко като количество фекални маси, което не е патология.

Обобщено, нормата за сумарното дневно количество, отделени фекалии при кърмачета е 5-10 мл/кг телесно тегло. Над тази стойност също може да се говори за диария. В другите детски възрасти има дрги установени норми.

Други класификации на острите диарии ги разделят според патогенезата или етилогичния причинител. Разбира се, всички класификации са взаимно обвързани и имат единствено ориентировъчен характер.

Най-голямо клинично значение при острите диарии в детска възраст има степента на дехидратация на детския организъм. Тази степен условно се разделя на първа, втора и трета според процента загубена течност спрямо телесното тегло. Това се отразява на сърдечната честота, напълнеността на пулса, дихателната честота, тургора на кожата, вида на езика (бял и обложен при трета степен), вида на фонтанелата и др. Тази клинична констелация на дехидратацията е основната точка в избора на лечебен план на острите диарии в детска възраст.

Кое още е характерно за острите диарии в детска възраст може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари