Краставицата подпомага мозъка

Тя намалява и риска от развитие на рак
27 апр 2015 19:16,
14
Краставицата подпомага мозъка
Източник: Reuters, архив

Почти цялото съдържание на краставицата е водно – 95%, което означава, че консумацията ѝ е чудесен начин за хидратиране на организма в по-горещите дни. 

Консумацията на краставица е препоръчителна през цялата година, тъй като в нея се съдържат и редица полезни вещества. Сред тях са витамините K, B и C, както и минерали като калий, мед и манган. Важно е да се отбележи, че краставиците съдържат и уникални полифеноли и други съединения, които могат да понижават риска от хронични заболявания и др. 

Ето и още няколко причини за редовна консумация на освежаващия зеленчук.

Защитава мозъка

Краставиците съдържат флавонола физетин, който има противовъзпалителни свойства и за който се знае, че има важна роля по отношение на здравето на мозъка. 

Физетинът подобрява паметта и защитава нервните клетки от уврежданията, свързани с възрастта. В данните от лабораторни изследвания се посочва, че той може да предотврати прогресивното увреждане на паметта, както и когнитивните способности при болест на Алцхаймер.

Намалява риска от развитие на рак

Краставиците съдържат полифенолите лигнани, които могат да понижат риска от развитие на няколко вида злокачествени заболявания, включително на гърдата, яйчниците, матката и простатата. 

Растението е богато още и на фитонутриенти, които също притежават противоракови свойства. 

Редуцира възпалението

Консумацията на краставици спомага за „охлаждане“ на възпалителния отговор в организма. Учени откриват, че екстракт, който се съдържа в растението, помага за намаляване на възпаленията, като потиска определени ензими, които го провокират, включително циклооксигеназа 2.

Повече полезна информация може да научите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това статия за медици и химици ли е ?Че нищо не разбрах, какви са тези химии в 95% вода, ИЛИ те са останалата част ?!
8
1
 
4
 
! Отговори
хм, да, преди 8 години
трябва да се е задръстил пазара със скъпи краставици, които се купуват вяло
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама правите краставици или кривите?
6
1
 
5
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
колко умни са краставиците 99% Н2О и гола вода , тези с минералната вода , краставици да ядат , ще се сдобият с "фитонутриенти " , " полифеноли " и най-вече алкохоли , който не вярва да пита "специалистите " с/у 5 лв килото
5
1
 
11
 
! Отговори
лекар-сексолог преди 8 години
На пазара една баба продава чубрица по 40 лв. килограма , ама лекува не всичко ама онова от което на жена ти и става едно х----о . Е как да не купиш .
4
1
 
11
 
! Отговори
Змей Малинар преди 8 години
То и самотната жена може да подпомогне, ама не е същото.
3
1
 
10
 
! Отговори
лекар преди 8 години
Никой не говори за марулите. Тази година специално те само защото са по 3 лв бр. лекуват всичко , но учените казаха , че догодина няма да е същото . Така, че купувайте тази година .
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може би. Ама без да тренираш мозъкът си нищо не излиза.
1
1
 
21
 
! Отговори
лекар-психолог преди 8 години
Каквото не иска народа да купува почват поръчковите статии . Според мен всичко над 5 лв. лекува всички болести , особено са полезни розовите домати , които са 7 лв. или марулите защото са 3 лв. Аз съм човек , който не иска да живее до 100 години и затова ям свински пържоли по 6 лв. или бон филе по 10 лв.