Косопад – какво е характерно

И какви са причините при жените
28 апр 2015 19:29,
2
Косопад – какво е характерно
Източник: Reuters, архив

Най-честата причина за косопад при мъжете и жените е андрогенната алопеция, която се свързва и женски и с мъжкия модел на плешивост. Андрогенната алопеция е наследствено заболяване, за което се смята, че е причинено от дихидротестостерона, произхождащ от мъжкия хормон тестостерон. 

Ензимът 2 5-алфа редуктаза, който се намира в мастните жлези на космените фоликули, спомага за преобразуването на тестостерона в дихидротестостерон. Той се свързва с космените фоликули и води до тяхното свиване. По този начин унищожава здравите косми. 

Тъй като при мъжете нивата на тестостерона са по-високи, при тях е по-вероятно да се образува дихидротестостерон, което води до по-голяма честота на косопада. Мъжете, които страдат от андрогенна алопеция, често са засегнати от оредяваща коса и не рядко се стига до пълна плешивост. 

При жените, които страдат от наследственото състояние, косата в горната част и отстрани на скалпа изтънява. При тях до пълна плешивост се стига много по-рядко, в сравнение с мъжете.

Андрогенната алопеция обаче не е единствената причина за загуба на коса при жените. 

Телоген ефлувиум е форма на косопад, която може да се развие, когато организмът е поставен под екстремен стрес, като раждане, операция и др. 

Състоянието се характеризира с внезапна промяна от фаза на растеж на космите към фаза на почивка, която е позната като телоген. Това може да се случи в периода от шест седмици до три месеца след стресиращо събитие. 

Учени обясняват, че телоген ефлувиум е много по-често срещано сред жените, отколкото при мъжете.

Още полезна информация може да намерите в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
МИ-6 преди 8 години
Възможна причина ПОЛОНИЙ-210
1
0
 
2
 
! Отговори
Доротея преди 8 години
И аз се бях уплашила за моята коса но навреме започнах да ползвам лосиона на един известен билкар и вече всичко е наред,даже започна да расте изключително бързо : zdraweikrasota