Биполярно афективно разстройство – основни симптоми

Налично е при гениалните хора
4 май 2015 21:33,
3
Биполярно афективно разстройство – основни симптоми
Източник: Reuters, архив

Биполярното афективно разтройство е заболяване от групата на така наречените афективни разтройства и е класифицирано като остро психично заболяване. Предишното название е  манийно-депресивна психоза, а още по-старото - циклофрения. Заболяването най-вече се характеризира с промяна в настроенията. Епизодите на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория. Именно тази фаза се нарича мания. Епизодите на болестта са циклични, но между тях има и периоди на ремисия, тоест тези състояния могат да бъдат в периоди без абсолютно никаква клинична картина.

Това заболяване показва голяма корелация между него и творческото развитие на индивида, таланта, дори и гениалността му. Често хората, които страдат от биполярно разстройство, се занимават с изкуство, поезия, текстове, плод на собствената си мисъл и много често в реалния си живот са много по-социални, общителни, дръзки и смели.

Какви са основните симптоми на заболяването?

Основните симптоми на болестта са силно повишено настроение, двигателна активност и мегаломанни идеи. Повишеното настроение варира до еуфория, но някои болни са гневни и много раздразнителни. Мисленето е ускорено, а речта много бърза и логореична. Самокритичността е винаги снижена и обикновено пациентите отхвърлят нуждата от лечение.

Характерно за заболяването е, че симптомите могат да започнат още в ранна детска възраст. Заболяването протича на фази, но точният им брой и разграничаването им при този тип пациенти са много трудни за дефиниране.

Повече за симптомите на биполярното афективно разстройство може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Десислава преди 8 години
Познавах такъв човек.Няма сила,институция или закон,които да го накарат да си пие лекарствата!Страшно е ,повярвайте!
2
4
 
13
 
! Отговори
Ехоооооо преди 8 години
Просто американците не се срамуват да признаят, че имат нужда от специалист психолог и затова са известни данни за тях! А ние сме масово за психолог/психиатър, но не си признаваме и нямаме културата да лекуваме психиката си!
1
8
 
5
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Биполярното псих.разтройство било характерно при гениалните хоратогава американците са с най-много гении!!!!!!!!