Храни, до които специалистите не биха се докоснали

Термичната обработка не бива да се пренебрегва
4 май 2015 21:00,
11
Храни, до които специалистите не биха се докоснали
Източник: Reuters, архив

Здравословното хранене далеч не означава само да се избягват храни, които вредят на талията. Трябва да се обръща внимание и на чистотата на продуктите, тъй като в тях може да присъстват множество бактерии, които да доведат до здравословни проблеми. Или какво експертите по хранене не биха си позволили да ядат?

Сурови кълнове от люцерна, репички и др.

Специалистите обясняват, че замърсяването се случва в семената. Поради процеса на покълване, по време на който нивата на влажност са високи, дори и само няколко бактериални клетки могат да се размножат до милиони. 

Няма друг начин да се намали рискът за потребителя, освен кълновете да преминат през термична обработка. 

Сурово или полусготвено говеждо месо

Когато месото не е обработено достатъчно добре, има риск от наличие на патогени като Салмонела или Ешерихия коли. Те могат да попаднат в стомашно-чревния тракт и да причинят симптоми като диария, гадене, висока температура. 

Приготвянето на говеждото месо при висока температура около 70 градуса по Целизий унищожава патогените и предпазва от разболяване. 

Същото важи и за яйцата. Те трябва да преминат през достатъчна термична обработка, преди консумация.

Сурови стриди 

Тези организми филтрират вода като по време на този процес улавят бактериите и вирусите в нея. Когато те се консумират в суров вид, рискът от редица хранителни инфекции, някои от които значително сериозни, се повишава. 

Рискове от бактериална инфекция има и при консумацията на сурово мляко. Термичната обработка е необходима, за да се унищожат бактериите, налични в суровия продукт.

Повече за здравословно хранене може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
cleo.....E nali mlqkoto e pastiorizirano za da se ubiqt loshite bakterii. Ako go stoplish, shte utrepash i poleznite... Поелзни бактерии??
4
1
 
1
 
! Отговори
cleo преди 8 години
E nali mlqkoto e pastiorizirano za da se ubiqt loshite bakterii. Ako go stoplish, shte utrepash i poleznite...
3
0
 
4
 
! Отговори
Gargamel преди 8 години
Те стридите освен сурови как точно се ядат ? Да разбираме,че не трябва да се ядат изобщо....:-)
2
2
 
11
 
! Отговори
тесен специалист преди 8 години
То ний специалистите само това ядем , и плашим нарада да не го бута за да има повечко за нас !
1
10
 
14
 
! Отговори
Д-р преди 8 години
Много умна статия! Те затова тези ястия струват скъпичко в ресторантите защото "специалистите" не ги ядат ...... Да ви имам селото, да ви имам