Накисвайте марулята! Пълна е с нитрати

Вредни вещества има още в пресния чесън, репичките и лука
5 май 2015 12:44,
14
Накисвайте марулята! Пълна е с нитрати
Снимка: Булфото, ахрив

Най-много нитрати има в спанака, пресния лук, марулите, пресния чесън и репичките. Тиквичките, краставиците и зелето също съдържат такива вещества, обяви пред Нова телевизия Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диететика.

Според нея нитратите могат да бъдат и полезни, но в завишени количества водят до отравяне. Симптомите са гадене, повръщане и ефекти върху централната нервна система.

За да се защитим, трябва да накисваме спанака, пресния лук и пресния чесън във вода след закупуването им, съветва експертът. Краставиците пък трябва задължително да се обелят. 

"За да се предпазим от гастритогенния ефект, добре е да бланшираме зеленчука - нищо, че ще загубим част от витамините, и после да изхвърлим водата. Не трябва да консумираме увехнали марули", допълни Байкова.

"ЕС регламентира изисквания за съдържание на нитрати само в спанак, марули, салати тип "Айсберг" и детски храни, тъй като се смята, че те са с най-високо съдържание. За краставици, домати и репички няма норма в европейското законодателство", поясни д-р Десислава Бялкова от Дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

"Ние изследваме това, което се изисква по европейското законодателство, и в него за последните години няма нито един несъответстващ резултат. Българските производители спазват правилата", изтъкна д-р Бялкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвет от ЕКСПЕРТ относно ГМО плодовете и зеленчуците - "Измивайте ги обилно с вода"
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как на никой не му дойде на акъла да каже, че краставиците се пръскат с отрови против какво ли не и след това се продават преди да премине карантинния период. Но иначе чесъна и лука - едни от най-полезните природни лекарства са толкова "вредни".
6
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако ще си даваме такива съвети, вместо да затегнем контрола, значи имаме едно министерство и една агенция, които само ни харчат парите на вятъра.
5
1
 
24
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
На пазара няма производители, всички са прекупвачи.А салати, марули и спанак просто не ям. Вместо спанак, на село има чист лапад зад къщата ,където няма какво да ги замърси.
4
3
 
14
 
! Отговори
маке преди 8 години
купечките са скъпи ама за сметка на това пуни с химиядомашните са ми без паре убави па и козите ги аресват по един лиген не им стигаза мезе не ги признавам ного ного един пушен бут свински или па печено ягне си е мезе за мажеай наздраве
3
1
 
38
 
! Отговори
кк преди 8 години
И представете си - това са зеленчуци, които ни се препоръчват за здравословно и лечебно хранене...Контрола трябва да е на сергията - продава зеленчук с наднормено съдържание на нитрати, конфискува му се стоката и му се взема разрешителното за сезона.Дава му се научи как да се отглеждат зеленчуци, явява се на изпит и тогава отива отново на пазара.Защото за всеки занаят в страната са необходими някакъв минимум знания, за да излезеш на пазара.За себе си да ги произвежда както си иска!!!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може да бъде,нали не са американски ?
1
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ЗАЩО СЕ ПРОДАВАТ