Как да поддържаме устните здрави?

По тях няма потни или мастни жлези
Обновена: 6 май 2015 16:04 | 6 май 2015 16:04,
6
Как да поддържаме устните здрави?
Източник: Reuters, архив

Кожата на устните е по-особена с това, че в нея няма потни или мастни жлези. Тя е изложена на постоянни дразнители, измежду които върхът на езика, храната, напитките, замърсителите в околната среда, климатът. 

Устните също се нуждаят от грижи, дори в по-голяма степен, но често остават пренебрегвани. Кои са проблемите, с които кожата на устните най-често се сблъсква, и как да им помогнем?

Макар и да звучи парадоксално, когато става дума за устните, самите ние сме им най-големите врагове. Много от навиците ни могат да причинят сухота, болка или раздразнение. 

Такъв пример е облизването на устните. На пръв поглед изглежда, че те се овлажняват, но всъщност ефектът е противоположен. Слюнката повече изсушава кожата на устните, а ензимите в нея, които спомагат за почистване на устната кухина и разграждане на храната, допълнително ги дразнят. 

Трябва да се избягва дишането през устата. Въздухът, който преминава покрай устните с всяко вдишване, „изсмуква“ влагата от тях. Този неприятен ефект може да се избегне, когато дишането става през носа.

Важно е да се внимава и с кого се целуваме. Не е препоръчително устните да се споделят с някого, който има рана или инфекция в областта на устата или лицето. Вируси, бактерии и гъбички лесно могат да попаднат в организма през пукнатините в тънката кожа на устните. 

Храната също е важен фактор по отношение на здравето на тази специална част от кожата. За нея е важен постоянният прием на витамини и минерали. Препоръката е да се консумират храни, които да съдържат полезни хранителни вещества, каквито са плодовете и зеленчуците. Витамините B и E са изключително важни за здравето на устните и кожата.

Още интересна и полезна информация може да прочетете в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
I'm до Номер 2 преди 8 години
Make my day... Хахахахахахаха
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задължително момичета правете *** .поне 2 пъти дневно
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целувайте се при всяка възможност. Продължително и страстно за да са винаги сочни.