Морковите са най-полезни, когато са сготвени

Но не и броколите
Обновена: 22 май 2015 15:38 | 22 май 2015 15:38,
4
Морковите са най-полезни, когато са сготвени
Източник: Reuters, архив

Когато става въпрос за плодове и зеленчуци, общоприето е мнението, че най-полезно е те да се консумират сурови. Макар в голяма част от случаите това твърдение да важи с пълна сила, има и немалко изключения.  

След като вече обърнахме внимание как е най-полезно да се консумират доматите, следвайки препоръките на диетолога Хелън Бонд, ще се спрем и на още два зеленчука.

Броколи

Най-полезно е те да се консумират в суров вариант. Броколите се считат за суперхрана, до голяма степен поради съдържанието на здравословното количество сулфорафан. Учените твърдят, че това вещество помага в битката срещу рака. 

Според проведени проучвания той не само унищожава предраковите клетки и предотвратява размножаването им, но и намалява риска от стомашни язви и рак на стомаха. Установява се, че зеленчукът е много по-полезен в сурово състояние.

Причината е, че топлината уврежда ензимът в броколите – мирозиназа, който е от основно значение за формирането на сулфорафан. Съветът на специалистите е зеленчуците леко да се задушат с пара, преди консумация. Но с топлината не бива да се прекалява. 

Моркови 

Много проучвания констатират, че когато морковите са сготвени, нивата на бета каротин се повишават. Това вещество е картеноид, който организмът преобразува във витамин А. Той е от основно значение за функционирането на много системи в организма – от метаболизирането на желязото, през зрението до кожата и имунитета.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
д-р Петров преди 8 години
....А джанките над 25г.са вече кисели!?....
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Морковите са най-полезни, когато са изядени.
1
1
 
11
 
! Отговори
Diogen преди 8 години
Морковите са най-полезни, когато са сготвени...i slivite sa nai-gotini podmokrenki...