Статините пазят от инсулт

Подходящи са и за хората над 75-годишна възраст
22 май 2015 20:49,
2
Статините пазят от инсулт
Източник: Reuters, архив

Употребата на статини и фибрати в напреднала възраст може да намали риска от инсулт с една трета, става ясно от данните на ново проучване. 

Експертите твърдят, че има недвусмислени доказателства, според които дори и хората над 75-годишна възраст могат да се възползват от подобни медикаменти. На тази възрастова група обикновено не се предписват статини.

Според водещия изследовател Кристоф Дзурио от Университета в Бордо, Франция, ако понижаването на риска от инсулт с една трета се потвърди, това би имало важно значение при програмите за въздействие върху общественото здраве. 

Учените установяват, че тези медикаменти се свързват с 30% понижен риск от инсулт при възрастните, които са в добро здравословно състояние, което им дава основание да смятат, че те биха имали същия ефект и сред хората в по-напреднала възраст. 

За целта на своето проучване изследователите наблюдават 7484 души, чиято средна възраст е 74 години, които приемат статини и фибрати. При никой от тях няма анамнеза за инсулт, инфаркт или други сърдечносъдови нарушения.

На всеки две години участниците са подлагани на изследвания отстрана на обучени медицински сестри и лекари. Оценяват се техните физически и когнитивни функции както в дома им, така и в изследователския център. 

Учените констатират, че след периода на проучването, който трае около 9 години, употребата на статини и фибрати, се свързва с 30% понижен риск от инсулт, в сравнение с тези, които не са приемали медикаментите. 

Данните са публикувани в The BMJ.

Повече полезна здравна информация четете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предизвикват крампи,ужасно е.