Писането на писма е полезно за мозъка

Всяко пето дете никога не е виждало писмо
24 май 2015 10:57,
5
Писането на писма е полезно за мозъка
Източник: Reuters, архив

Макар изпращането на писмо до близък човек да изглежда като фосил от някоя отминала епоха, то не е съвсем забравено.

Във века на технологиите още има романтици, които изливат чувствата си върху белия лист. Според учените това изключително допринася за емоционалното здраве.

Проф. Стивън Тьопфер и негови колеги от Кеймбридж решават да изследват мозъчната дейност на доброволци, които трябвало да изпратят поредица от писма до свои близки.

Оказало се, че когато човек пише на друг, в мозъка се отделят високи количества серотонин – хормонът на щастието и това карало хората да се чувстват удовлетворени от себе си и по-спокойни.

Това от своя страна намалявало на тревожността и депресивните симптоми при някои от участниците в експеримента.

Най-голямата полза е, че писането на писмо научава дори по-интровертните личности да изразяват себе си и да декларират своите емоции пред най-близките си.

Това помага и за справяне с негативните мисли спрямо друг човек, тъй като според специалистите листът хартия с изразените върху него емоции буквално „отмиват“ лошите чувства.

Психологът д-р Сю Палмър посочва обаче, че децата, които не изпращат и не получават писма, „пропускат основни предимства на емоционалното си и интелектуално развитие.

Друго изследване, проведено във Великобритания, сочи, че едно на всеки пет деца никога дори не е виждало писмо.

43 на сто от същата група анкетирани малчугани (1 200 деца на възраст от 7 до 14), посочват, че никога не са общували с приятел или съученик по този „старомоден“ начин.

Още интересна информация може да намерите в рубриката „Релакс“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди десет и малко повече години си пишех с други деца писма. Не ги познавах. Бяха от различни краища. Вярно, писахме си за кечисти,чалгарки и за други модерни по онова време глупости, но пазя писмата и ме умиляват. Помня с какъв трепет очаквах писмо, как исках да изненадам другото дете с по-оригинално украсен лист или плик, с изпращане на картинки, каква еуфория изпитвах, когато получа очаквано писмо. Общо взето писането на писма доставя невероятна емоция, която днес не можеш да изпиташ с мейл
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости! Каква е разликата между писането на писмо и писането на e-mail или SMS?
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А писането на коментари в Днес полезно ли е за нещо?
1
6
 
0
 
! Отговори
В.Узунов преди 8 години
Полезни са когато са за Страсбург и съдим България.