Сънната апнея - тясно свързана с депресията

Депресията засяга все повече хора в световен мащаб
27 май 2015 22:25,
0
Сънната апнея - тясно свързана с депресията
Източник: Reuters, архив

Сънната апнея и депресията при мъжете са тясно свързани, се установява от ново проучване на Университета в Аделаида, Австралия.

Изследователите анализират 1875 мъже на възраст между 35 и 83 години за период от 5 години.

Оказва се, че прекомерната сънливост и тежката форма на обструктивна сънна апнея са свързани с разпространението и появата на депресия. 

Установено е, че сънната апнея засяга един на всеки двама мъже и една на всеки пет жени, но около 82% от случаите остават без поставена диагноза.

Експертите допълват, че мъжете, които не са недиагностицирани със сънна апнея и страдат от прекомерна сънливост през деня, която е основният симптом за заболяването, проявяват четири пъти по-висока склонност към депресия. 

При тези, на които диагнозата е поставена, рискът е два пъти по-голям, в сравнение с мъжете, които не страдат от нарушението, засягащо съня.

Д-р Карол Ланг от Катедрата по медицина към Университета в Аделаида обяснява, че връзката между двете състояния е много силна. Тя препоръчва на лекарите при пациентите с депресия да се търсят активно симптоми на сънна апнея и обратното.

В световен мащаб депресията придобива все по-големи размери, а лечението ѝ при мъжете често е неефективно, тъй като в много от случаите остава недиагностицирана. Д-р Ланг споделя още, че мъжете по-малко търсят помощ и е по-вероятно да се откажат от лечението при депресия. Плашещото в случая е, че при тях вероятността от самоубийство е четири пъти по-голям, в сравнение с жените. 

Данните са представени на Международната конференция на Американскoто торакалнo Общество в Денвър.

Още интересна и полезна информация може да намерите в рубриката "Сън" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари