"Смъртта" върху цигарите – по-ефективна от думите

Ще откажем ли цигарите, ако виждаме ужасни кадри върху кутиите?
28 май 2015 17:36,
16
"Смъртта" върху цигарите – по-ефективна от думите
Снимка: Reuters, архив

Страховитите изображения върху цигарените опаковки отправят по-ефикасно послание срещу тютюнопушенето, отколкото текстовите предупреждения за опасността от порока, предаде БТА, позовавайки се на резултатите от анализ на предишни проучвания, цитирани от Ройтерс.

Авторите му от университета на Северна Каролина са анализирали данни от 37 предишни проучвания, обхванали над 33 000 души, направени в 16 различни страни и публикувани в периода между 2000 и 2013 г.

Още по темата

Сравнявайки посланията, които носят изображенията и текстовите предупреждения, анализаторите са установили, че страховитите картинки привличат повече вниманието на пушачите, предизвикват по-силни емоционални реакции и по-сериозна негативна нагласа, и са по-мотивиращи за отказване от вредния порок.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) тютюнопушенето убива годишно шест милиона души по света, като се очаква до 2020 г. годишният брой на жертвите да достигне осем милиона. Порокът е свързан с опасност от сърдечносъдови заболявания и белодробен рак, като не са пощадени дори пасивните пушачи, и може да доведе до астма и други дихателни проблеми при деца, които съжителстват с активни пушачи.

Само 30 страни, съставляващи около 14% от глобалното население, изискват поне половината от предната и задната част на цигарените опаковки да е заета от предупредителни изображения заедно с текстови послания на местен език, предупреждаващи за вредите от тютюнопушенето.

Анализирайки всички данни, авторите са установили, че изображенията значително по-успешно мотивират хората да се въздържат от тютюнопушене, отколкото само текстовите предупреждения върху цигарените опаковки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ne преди 8 години
За съжаление с всичко се свиква , даже и с ужасните снимки ...
9
0
 
0
 
! Отговори
mery преди 8 години
До вергилНапълно си прав! Ако организмът ми не поже да понася цигарите и лекар ми каже че не съм добре ще ги откажа! Когато не мога да пуша е признак че съм болна!
8
1
 
1
 
! Отговори
А преди 8 години
По 50лв да ви направят кутията с цигари дано !!!
7
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само простите хора пушат! Това е.,,Мак Доналдс'' и ,,Кока-кола'' не са вредни, а са калорични и прекаляването с тях води до затлъстяване.... а цигарите са си баш вредни, но както казах - пушачите са прости хора и не могат да те разберат.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Месото е по-вредно ама никой не подема вьпроса,както и за гмо-та,баща ми нито е пушил,нито е пил,Бог да го прости,а е починал отрак, болестите идват от стрес и напрежението в което живеем,така че стига с глупостите за цигарите
5
8
 
3
 
! Отговори
own преди 8 години
Към "2" мога да изпитам само презрение
4
2
 
7
 
! Отговори
полумъртъв преди 8 години
До meryПрава си.То все от нещо ще се мре рано или късно,въпроса е дали ще боли...
3
2
 
13
 
! Отговори
КуРти преди 8 години
Е нали сега трябва да тръгнат "новите брандове" марихуана итн ла*а, защо да не демонизираме никотина, трябва да се освобождава пазарна ниша все пак.
2
5
 
27
 
! Отговори
mery преди 8 години
Каквито и страшни картинки да сложат на цигарите пушачът си е пушач и това няма да му помогне за отказване на цигарите! От 30 години съм пушачка /1 кутия на ден/ и това не може да ме откаже!
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога такива картини ще се появят върху продуктите на ,,Мак Доналдс'' и ,,Кока-кола''??? Вредата им в/у организма е доказано почти толкова,колкото от цигарите