Ракът на белия дроб - фатален след година

31 май 2015 12:00,
9
Ракът на белия дроб - фатален след година
Снимка: архив, Reuters

Над 95 % от хората умират в рамките на една година от диагностицирането на рак на белия дроб. Това каза д-р Валери Андреев от Кликата по пневмология към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" – Плевен в интервю за "Фокус". Той посочи какви са последиците от тютюнопушенето.

"Последиците могат да бъдат много лоши за тези хора, които по някакъв начин са чувствителни към вредните фактори на тютюнопушенето. Има една група хора, които не се увреждат от тютюнопушене, но има група хора, които се увреждат много сериозно. Никой не може да предвиди, в която от двете ще попадне. На първо място това е канцерогенния ефект на тютюнопушенето. Има няколко вида рак, които се смята, че се причиняват от тютюнопушенето. На първо място това е ракът на белия дроб, след това ракът на ларинкса, ракът на пикочния мехур и други", каза той.

Още по темата

На второ място д-р Андреев постави съдовите заболявания като сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите и тези на периферните артерии и на крайниците. По думите му при увреждането на белите дробове се получава заболяване, което се нарича хоп. "Нещо като хроничен бронхит плюс белодробен емфизем. Това е много актуално в момента, понеже броят пациенти в световен мащаб се увеличава и се предвижда да стане едно от трите най-значими заболявания в света в близките години. Основно се дължи на тежко тютюнопушене и води до доста голяма смъртност. Тютюнопушенето си е доста голям проблем", допълни той.

Според него не се обръща внимание на белодробния рак. "Той е най-разпространеният рак при мъжете в целия свят. Един от най-разпространените е и при жените. Един от най-смъртоносните е. Над 95 % умират в рамките на една година от диагностицирането на болестта” ,посочи д-р Андреев.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
заболяване, което се нарича хоп--------------- Не се казва хоп, а ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Води до непълно дишане и опресняване на кръвта с кислород, стените на кръвоносните съдове не се хранят добре, отпускат се, сечението им се увеличава, което води до още по-намалена циркулация и още по-лошо хранене и постепенно сичко си *** майката. Сърцето се опитва да компенсира и се износва по-бързо. Почиствайте си климатиците на колите, там се въдят ужасни неща.
4
0
 
4
 
! Отговори
Hallo преди 8 години
Dedo mi пушеше и умря на 96 без да е пил хапче през живота си. Но не беше болен от рак, просто заспа и не се сьбуди.
3
0
 
17
 
! Отговори
честит преди 8 години
Има една ГОЛЯМА доза *** пушачи в България които си мислят, че рак на белия дроб няма да ги хване. И баща ми така си мислеше. Сега го няма. Казвам ви го с цялата си доброжелателност на която съм способен в този момент *** - да не всички пушачи умират от рак на белия дроб, но над 99% от умрелите от това са били ПУШАЧИ. Вий си знаете.
2
1
 
3
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Много ефикастно ново лекарство е folaxan
1
0
 
24
 
! Отговори
Дофтор преди 8 години
Заболяването, което често се развива в резултат на тютюнопушене, се нарича ХОББ (Хроничната Обструктивна Белодробна Болест), а не "хоп" както е в текста. Верно, ще се гътна от смях.