Аспержите – защо са добра храна за нервната система?

Нискокалоричният зеленчук е богат на витамини и фолиева киселина
1 юни 2015 21:17,
3
Аспержите – защо са добра храна за нервната система?
Източник: Reuters

Аспержите се нареждат сред първите места от списъка с 20-те храни, високо оценени според своята хранителна плътност. Това означава, че те имат високо съдържание на витамини, минерали и фитонутриенти, а в същото време калориите са малко.

По данни на Американското министерство на земеделието в количество от една чаша аспержи се съдържат 27 калории, 0 г мазнини, 5 г въглехидрати, 3 г захар, 3 г фибри и 3 г протеин.

Същото количество осигурява 70% от дневната нужда от витамин K, 20% от необходимия витамин А, 17% от фолиевата киселина, 16% от препоръчителното количество желязо, 13% от необходимия витамин C и тиамин. В по-малки количествасе съдържа и витамин E, ниацин, витамин B6 и калий.

Аспержите са един от най-добрите естествени източници на фолиева киселина. Адекватният ѝ прием е от от изключително значение през периодите, свързани с бърз растеж, през бременността, ранната детска възраст и юношество.

Фолиевата киселина е от съществено значение за предпазване от аборт и дефекти на невралната тръба при плода. Скорошно проучване установява, че нивото на фолиева киселина при мъжа преди зачеване може да бъде също толкова важно за успешната бременност и здраве на бъдещото дете, колкото и при жената.

Фолиевата киселина помага при депресия, като предотвратява излишното формиране на хомоцистеин в организма. Той може да попречи на кръвта и други хранителни вещества да достигнат до мозъка.

Прекомерните количества хомоцистеин вредят и на синтезирането на хормоните серотонин, допамин и норепинефрин, които регулират не само настроението, но също така съня и апетита.

Прекалено завишените нивата на хомоцистеин са показател и за коронарна болест на сърцето. При хората с прекомерно високи нива на хомоцистеин рискът от развитие на сърдечно заболяване се покачва с 1,7 пъти и с 2, 5 пъти са по-застрашени от инсулт.

Още любопитна и полезна информация за хранене и диети можете да намерите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Да и който не е ял преди това да не се шашка като урината му засмърди гадно - от аспержите е, не всички го усещат.