НЗОК се инати да сваля цените на клиничните пътеки с 18,7%

Преговаря да извади някои дейности от болниците
4
НЗОК се инати да сваля цените на клиничните пътеки с 18,7%
Снимка: Булфото, архив

За да няма дефицит от 200 милиона лева в Здравната каса трябва да се намалят цените на клиничните пътеки с 18,7 на сто, каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев след среща на ръководството на Лекарския съюз.

Още по темата
Към 30 април разхода на лекарства за домашно лечение е бил по 54 милиона лева месечно и до края на годината ще останат по 41 млн. лева месечно за тези лекарства.

За същия период на миналата година повишаването на разхода е с 10 процента.

Разходът за лекарства за онкологично лечение в болнични условия е по 19 млн. лева на месец, а до края на годината ще останат по 11 млн. лева. В болничната помощ разходът досега е по 132 млн. лева на месец като до края на годината ще останат по 117 млн. лева. След всички мерки, които ще предприемем, дефицитът на касата излиза към 200 млн. лева, каза Ананиеву цитиран от БТА.

Като причина за този дефицит той посочи първоначалното намаляване на бюджета на НЗОК за тази година с 80 млн. лева, ранното разпределение на резерва на НЗОК, като и включването на нови дейности, за които Касата плаща и за които ще са необходими още 35 млн. лева.

Предстои да се обсъди с Лекарския съюз някои клинични процедури да се извършват в доболничната помощ, а не в болницата, както е сега, но от съсловната организация не дават никакви гаранции, че това ще се случи.

По думите на Ананиев предстои да се обсъжда и дали да се намалят цените на всички клинични пътеки, както и дали да се намалят цените на пътеките във всички болници.

В момента резервът на касата е 90 млн. лева като с част от тях могат да се покрият разходите за лекарствата за онкологично лечение.

Следващата седмица преговорите продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се закрие здравната каса парите за болниците ще се вдигнат с 50%. Ненужни *** с огромни разходи. Много маймунки на клона и той се чупи.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стана ясна причината за поредната КАМПАНИЯ ЗА САТАНИЗИРАНЕ НА ЛЕКАРИТЕ !Намаляват с 18 % цените на клиничните пътеки !Честито на верващите. Просто общественото мнение трябваше хубаво да се обработи преди "новината" за резването на средствата.
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много се краде
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тия да ходят в Окръжната група!