Вместо от държавата, инициативата за здравето тръгва от гражданите

Председателят на сдружение "Зачатие" Стефка Сарафова-Захариева пред Puls.bg
1 юни 2015 21:55, Румяна Тасева
5
Вместо от държавата, инициативата за здравето тръгва от гражданите
Източник: Reuters

Стефка Сарафова-Захариева е председател на сдружение "Зачатие". В навечерието на Деня на репродуктивното здраве за 2015 с нея разговаряме за постигнатото от тази напълно доброволческа организация за двойките с репродуктивни проблеми у нас. Денят на репродуктивното здраве тази година ще се проведе под надслов "Неизясненият стерилитет - дългият път към мечтата" на 6 юни в Банско.

- Г-жо Сарафова, на какво според Вас се дължи високото число на млади двойки със стерилитет в България?

Проблемите през годините са били много, но един от основните, заради който решихме да създадем сайта и сдружението, беше липсата на информация на български език. Хората сме устроени така, че при сблъсък с даден проблем искаме да знаем как можем да действаме за разрешаването му. Когато сте в такава ситуация и Ви липсва информация, чувството на незнание и безпомощност, което Ви обхваща е ужасно. Имаш диагноза, но не знаеш нищо повече от това, което си чул в лекарския кабинет. Нито какво се е случило, нито какво предстои, нито какво да очакваш като резултат.

Също така искахме и открито да покажем на обществото, че хората с репродуктивни проблеми не се различават от останалите хора и че репродуктивните заболявания са просто още един вид заболявания, като някои от тях дори се лекуват сравнително лесно.

Започнахме бавно и решително, набелязвахме целите си и казусите, които трябваше да решаваме, а те не бяха малко. Основен проблем на хората огромната цена на лечението в повечето случаи. Не говоря само за процедурите ин витро, защото едва между 5-10% от хората стигат до използването на асистирани репродуктивни технологии. За друга терапия и диагностика на репродуктивни проблеми от здравната каса се отделят по-малко от 10% от нужните средства. За да си направи пълен диагностичен пакет изследвания, което е задължително в повечето случаи за установяване на проблема, една двойка трябва да си приготви доста солидна сума. Липсата на всякакво финансиране от страна на държавата беше основен проблем, с който се заехме с приоритет.

Един от първите ни успехи беше създаването на Програмата за лечение на безплодието при жените на НЗОК, по която се отпускаха средства за лекарства за една ин витро процедура, през периода 2005-2008 г.

Сдружение „Зачатие“ изигра важна роля и при създаването на Центъра за асистирана репродукция, който функционира от първи април 2009 година и финансира до 3 опита ин витро.

От години полагаме много усилия в посока да убедим нашите управници, че профилактиката на стерилитета е нещо много важно и трябва да се обърне внимание на това. Към момента, за съжаление, няма никакво финансиране на тази дейност и дори не се мисли за такова нещо на държавно ниво.

Основният въпрос в областта на репродуктивното здраве, който стои пред държавата, е как по-малко хора да стигат до необходимостта от ин витро. Държавата би трябвало да няма интерес да плаща скъпото лечение, ако може да осигури профилактика и превенция с много по-малко разходи. Ние нямаме култура за запазване на репродуктивното си здраве, а тя се създава на младини.

Затова много ни се иска нашата информационна кампания за тийнейджъри, наречена „Бъди в час по репродуктивно здраве“, да стане национална програма за информиране на младежите. Да се въведе задължителен час в училищата, който да се води от двама човека - специалист и доброволец, защото знаете децата се стряскат от бели престилки, но когато има някой, който им говори на разбираем език, интересът е по-голям.

Ние сме обучавали и деца-лидери от ученическите парламенти, които да изнасят презентации на тема репродуктивно здраве пред своите връстници. Интересът към нашата програма в училищата наистина е много голям, но, за съжаление, нямаме физическата възможност да покрием всички училища в страната само с нашите доброволци.

Друг проблем на този подход е, че за всяко отделно влизане в едно училище, ние трябва да получим разрешение от директора или от регионалния инспекторат по образованието. Ако всичко това влезе в учебната програма нещата ще се случват много по-лесно и повсеместно. Виждате, че нещата са обърнати – вместо от държавата и общините, инициативата за опазване на общественото здраве и интерес тръгва от гражданите, от майките, от доброволците. Ние сме готови да предоставим целия си труд и познания на държавата, стига тя да протегне насреща ръка и да поиска това.

Цялото интервю със Стефка Сарафова-Захариева можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
32
 
! Отговори
има обяснение преди 8 години
Нон стоп ползването на памперсите!!! са възможна причина за зачестил стерилитет.В руския печат отдавна има предупреждения за такава опастност
4
9
 
33
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
И ВСЕ ПАК НЕ ОТГОВОРИХТЕ ЗА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВИШЕНИЯ СТЕРИЛИТЕТ ПРИ ЖЕНИТЕ А СЬЩО И ПРИ МЬЖЕТЕ ЗАЩОТО ЩЕ ТРЯБВА ДА ИЗКАРАТЕ НА СВЕТЛО ПЛАНРАН--ЬТ---ТАМ Е ЗАПИСАНО ---ЧРЕЗ ИМУНИЗАЦИИ ОЩЕ В НАЙ--РАННА ВЬЗРАСТ ДА СЕ ПРЕКЬСВА ПОПУЛАЦИЯТА НА БЬЛГАРИТЕ --НЕ НА ДРУГИ
3
8
 
34
 
! Отговори
стига преди 8 години
С този инфантилизъм ..........държавата , държавата?!?! Ангажимента на държавата е да осигури социален мир ,качествена инфраструктура и ред ,за да може всички ние да извървим житейските си съдби. А иначе всички полезни инициативи са необходими!
2
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спри да спамиш тези глупости !Заплатите в България са 20 пъти по-ниски от тези в Австрия. Бюджета на държавата също е с толкова пъти по-нисък от този на Австрия. То е ясно, че си лекар ...
1
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И още малко статистика :В Австрия с население около 8 000 000 души за здравеопазване се отделят над 69 млрд лева. (при тяхното качество на живот и здравна култура)У нас се отделят 3 млрд. лева.От тях само около 180 млн. отиват за труда на персонала.Останалото е лекарства консумативи и други...