Все по-малко пациенти се включват в клинични проучвания

А те са шанс за живот на тежко болни
3
Все по-малко пациенти се включват в клинични проучвания
Снимка: Булфото, архив

Наблюдава се спад на броя на клиничните проучвания в България Това каза Камен Славов от KPMG по време на дискусия, посветена на клиничните изпитвания на медикаменти, която се провежда в рамките на двудневен Икономически форум за Югоизточна Европа, цитиран от БТА.

Обемът на пазара на клиничните проучвания възлиза на 150 млн.лв, - това са разходите, извършвани от фармацевтичните компании за клинични изпитвания в България.

Приходите в бюджета от данъци са 11 млн.лв.

Ползите от проучванията са достъп до висококачествено лечение на тежкоболни пациенти, положителен икономически ефект, и запазване на нови работни места в сферата на здравеопазването, повишаване на познанията на медицинските специалисти и др.

Проучване за препарати за лечение на ревматоиден артрит е спестило на НЗОК близо 4.5 млн.лв. , посочи Славов. НЗОК обаче сега плаща повече за лекарства за лечение на ревматоиден артрит, апострофира подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

Клиничните проучвания са ранен достъп на пациента до терапии и шанс той да е жив, каза Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

Един от основният проблем в световен мащаб е липсата на пациенти за участие в клинично проучване, допълни той. По думите му хората трябва да имат по-голямо доверие в тези проучвания.

Според Европейския пациентски форум пациентите трябва да бъдат насърчавани от лекуващия лекар, а лекарите трябва да са запознати какви проучвания се извършват в лечебното заведение, в което работят.

Трябва да има и достъпна информация за пациентите. По думите на Хасърджиев българските пациенти продължават да мислят, че клиничните изпитвания са експерименти.

Настояваме пациенти, участвали в клинично проучване, да продължават да получават терапията си от фирмата - производител и след края на проучването, каза още Хасърджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно в колко клинични проучвания е участвал Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентка организация . И като лекар колко пациента е излекувал. А господин подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров ако има ревматоиден артрит кои лекарства ще се лекува с новите /по скъпите/ или със старите?
1
2
 
11
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Само се гаврите с хората,друго нищо не правите!?...