Какво да правим при ужилване от пчела?

То е опасно за алергичните
27 юни 2015 12:16,
6
Какво да правим при ужилване от пчела?
Източник: Reuters, архив

При ужилване от пчела най-важното е да се премахне жилото на насекомото, за да се предотврати попадането на по-голямо количество отрова в организма. Какви други стъпки следва да се предприемат?

Преди да се пристъпи към каквито и да е действия по третиране на засегнатата област, трябва да се преместим от мястото, на което сме получили ужилването. Важно е да се има предвид, че пчелите нападат, само когато се почувстват застрашени. След ужилването, те обикновено отправят сигнал, който привлича други пчели.

Следващата стъпка е отстраняване на жилото. Пчелите оставят своето жило, за разлика от осите. Ако ужилването е от пчела, няма значение по какъв начин се отстранява жилото. Може да се издърпа с пръсти или с помощта на пинцети. Най-важното е да се премахне възможно най-скоро. Необходимо е да се внимава да не се притисне, тъй като това ще доведе до отделяне на по-голямо количество отрова.

Трябва да се наблюдава за изява на алергична реакция. Симптомите на тежката алергична реакция включват: учестен сърдечен ритъм, нервност, затруднено дишане, хрипове, поява на обриви, подуване, световъртеж и внезапен спад в нивата на кръвното налягане. При поява на някой от тези симптоми, незабавно трябва да се потърси спешна медицинска помощ. Пострадалият има нужда от инжектиране на епинефрин.

Останалата част от съветите за реакция при ужилване от пчела, заедно с видео по темата, може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако ви ужили гербаджииско управление спасение е бягане далеко
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЖИЛОТО СЕ ВАДИ С ПОМОЩА НА МОКРА КАЛ. КАТО ДЕТЕ МНОГО ЧЕСТО МЕ ЖИЛЕХА ПЧЕЛИ ЗАЩОТО ИМШЕ УЛИЧНИ ЧЕШМИ ПОКРАЙ КОИТО ВИНАГИ ИМАШЕ ПЧЕЛИ. ЗАРАДИ ВОДАТА ЛИ И ЛИ ПО НЯКАКВА ДРУГА ПРИЧИНА ВСЕ ТАМ СЕ ВЪРТЯХА.
1
4
 
5
 
! Отговори
художника преди 8 години
Ако Ви ужили пчела или оса натрийте ужиленото място с камъче и върнете камъчето обратно откъдето сте го взели. Невероятно, но работи!!!