Херпангина – как да познаем заболяването?

Появяват се язви и мехурчета по небцето и гърлото
29 юни 2015 18:10, Румяна Тасева
0
Херпангина – как да познаем заболяването?
Източник: Reuters, архив

Херпангината е често срещано детско заболяване, което причинява треска и се характеризира с появата на прозрачни мехурчета, превръщащи се в язви по мекото небце и задната част на гърлото. Причиняват се от ентеровируси - малки РНК вируси. Предава се по фекално-орален път, което означава, че инфекцията се разпространява посредством попадане в устата на здрав човек на заразени с вирусите причинители фекални частици. Вирусите са силно заразни и се разпространяват лесно сред малките деца, особено в училищата и детските градини.

Заболяването протича за 2 – 3 дни до седмица, като началото е грипоподобно.

Температурата се повишава до 39 – 40 °C. Детето е с влошено общо състояние, отпуснато, има загуба на апетит и отказва да приема течности. Главоболието е чест симптом.

Характерно е повръщане и неволево изтичане на слюнка от устата при бебетата.

Появява се характерен везикулозен (мехурчест) обрив по задната страна на фаринкса, сливиците и мекото небце. Мехурчетата са изпълнени с бистро съдържимо. След спукването им се образуват малки ранички, язви, до около 5 милиметра, които лесно и бързо зарастват без образуване на налепи. Ранички в задната част на устата и гърлото започват да се появяват около 2 дни след проявата на първоначалните симптоми. Обикновено язвите са сиви на цвят и често обривът е заобиколен от червен вал. Раничките обикновено изчезват за около 7 дни.

Цялата статия за херпангина може да прочетете в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Маргарита преди 5 години
Ами, ако тези мехурчета НЕ се спукат? Детето ми живее с тях вече от доста време. Няма оплаквания, НО редно ли е да живееш с мехурчета по гърлото и докога така? Моля за съвет?