Гъша кожа – при натрупване на кератин

Как да познаем състоянието?
1 юли 2015 22:20,
2
Гъша кожа – при натрупване на кератин
Източник: Reuters, архив

Състоянието на текстурата на кожата може да се наруши не само от акне, но от друго състояние – гъша кожа. То се среща сравнително често и се характеризира с появата на груби петна и малки подобни на пъпчици образувания, наподобяващи акне. Те могат да се наблюдават по бузите, ръцете, бедрата и седалището. 

Цветът на подутините е бял, а понякога може да е и червен. Те могат да причинят неудобство, тъй като се лекуват трудно. Все пак, гъшата кожа в редки случаи може да бъде сериозно състояние и обикновено до 30-годишна възраст отшумява. 

Междувременно, специалистите обясняват, че може да облекчи с прием на някои медикаменти и други методи за грижа за кожата. 

Гъшата кожа най-често се наблюдава на по-млада възраст, макар че може да се изяви по всяко време. Симптомите, които издават състоянието, са:

Малки бели или червени подобни на пъпки образувания в областта на горната част на ръцете, по краката, седалището или бузите.

Суха и груба кожа, която понякога може да предизвика сърбеж в засегнатите области.

Състоянието се влошава през зимата, когато влажността е ниска и кожата се изсушава.

Гъшата кожа обикновено преминава постепенно и от само себе си. В някои случаи кожата може да се възпали, а възстановяването ѝ след това да доведе до белези. Това важни особено за областта на лицето.

Причина за появата на гъша кожа е натрупването на кератин. Той образува люспеста тапа, която блокира отвора на космения фоликул. Когато това обхване по-голяма площ от кожата, тя става груба, лющеща се и неравна. 

Изследователите не знаят защо се случва това натрупване. Според тях е възможно то да се дължи на генетичен фактор или да е следствие на друг кожен проблем като атопичен дерматит. Състоянието се влошава, когато е в комбинация със суха кожа.

Повече полезна информация може да откриете в рубриката „По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
SD преди 8 години
Ела да ти покажа гъша кожа от присаждане на лява ръка .Малоумничка !