Отит на плувеца – как се проявява?

Болката от ухото може да се разпространи към лицето и шията
4 юли 2015 15:14, Румяна Тасева
0
Отит на плувеца – как се проявява?
Източник: Reuters, архив

От структурите на ухото, външната му част е в постоянен контакт с околната среда. Тази част на ухото се състои от ушната мида и външен слухов проход.

Кожата, която ги покрива и нейните придатъци могат да се възпалят при определени условия на външната среда, както и промяна в състоянието на организма. Това възпаление се нарича външен отит, а поради по-голямата му честота при хора, занимаващи се с водни спортове и посещаващите басейни, е наричан често и „отит на плувеца“.

Какви са проявите, с които се характеризира заболяването?

Симптомите, могат да бъдат само в едното или в двете уши едновременно. В началото те могат да бъдат слабо изразени и да се представят от дискомфорт, слабо зачервяване на кожата, заглъхване, чувство за мравучкане и тежест слаба болка.

При неглижиране на тези прояви или неправилно лечение тези симптоми могат да прераснат в намаляване на слуха, стрелкащи болки по хода на канала, увеличаване на температурата на тялото, влошаване на общото състояние, изразяващо се в отпадналост, неработоспособност, намален апетит.

Областта, около ушите е богата на лимфни възли, поради което те също реагират - с увеличение, болка при опипване.

Болката от областта на ухото може да се разпространява към лицето и шията.

Намаленият слух може да се дължи на включване във възпалителния процес и на тъпанчевата мембрана, както и на секрети, събиращи се в слуховия канал. Опъването на ушната мида встрани или нагоре, както и натиск върху трагуса се съпровождат с чувство за болка.

Цялата статия за отит на плувеца може да намерите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: отитухоотит на плувеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари