Синдром на поликистозните яйчници – как да го познаем

И каква е причината за развитие на заболяването
7 юли 2015 20:30, Румяна Тасева
0
Синдром на поликистозните яйчници – как да го познаем
Източник: Reuters, архив

1. Какво е синдром на поликистозните яйчници и каква е етиологията на заболяването?

Поликистозната болест на яйчниците е най-честото ендокринно заболяване в репродуктивния период на жената. Тя е сбор от множество симптоми, поради което е наречена синдром. Заболяването се дължи на нарушение в нервно-ендокринната система, водещо до повишено количество на полови хормони – андрогени. Известно е още с имената склерополикистоза на яйчниците, овариална  хиперандрогенемия и Щайн-Левентал синдром.

Причините за възникването му не са напълно известни. Някои от факторите, допринасящи за развитието на заболяването са: генетична предопределеност, възпалителни процеси с малките мозъчни стомахчета, възпалителни заболявания в малкия таз, вродени ензимни дефекти.

2. Каква е причината за възникване на поликистозните яйчници?

Към настоящия момент се утвърдена следната хипотеза за развитието на заболяването: под въздействие на генетични фактори или специфични външни условия при девойките,навлизащи в пубертета, се натрупват телесна маса и се наблюдава усилено адренархе (повишен синтез на хормони от надбъбречната жлеза,който бележи началото на пубертета). Усиленото адренархе създава условия за увеличена секреция на гонадотропен хормон от хипоталамуса, под чието въздействие се увеличава и секрецията на фоликулостимулиращия (FSH) и лутеиновия хормон (LH) от хипофизата. Лутеиновият хормон стимулира разрастването на специфични клетки на яйчниковите фоликули, които започват усилена продукция на андрогени.

Фоликулостимулиращият хормон е с по-ниски нива от лутеиновия,но въпреки това успява да стимулира зреенето на фоликулите в яйчниците. На фона на тези процеси се установяват и увеличени нива на инсулина и инсулинова резистентност, които от своя страна задълбочават хиперандрогенемията.

Цялата статия за синдрома на поликистозните яйчници може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари