Алергии през лятото – какво е характерно?

Как се развиват? Информират ни от Puls.bg
12 юли 2015 15:05,
0
Алергии през лятото – какво е характерно?
Източник: Reuters, архив

Алергията е специфичен тип проява на свръхчувствителност, която се обуславя като отговор на имунните механизми в организма. Основното ефекторно ниво при реакция отстрана на организма със специфични антитела и Т-клетъчни лимфоцити при срещата му с алерген. Впоследствие човешкото тяло реагира, което по своята същност представлява свръхчувстителност или хиперсензитивност.

Антигените са специфичен тип имуногени, представляващи по същността си вещества, носещи чуждородна генетична информация. При въвеждането им в организма предизвикват имунен отговор.

Алергените по своята същност са вид антигени, които предизвикват реакция на свръхчувствителност под вида на алергична реакция. По такъв механизъм, например, се развиват така наречените атопични болести. Пример за такава болест е атопичният дерматит. Състоянията от този тип се развиват под формата на имунологично обусловени реакции, които имат вроден характер, и представляват генетично детерминирани състояния на свръхчувствителност, които са характерни само за човека и се осъществяват със специалното участие на антитела от групата на имуноглобулин Е.

Алергичните реакции са особено чест причинител на остри състояния в човешкия организъм през топлите месеци. Причината е в повишеното отделяне на алергени от дърветата, както и повишено отделяне на секрети от летящи насекоми във въздуха. Хората могат да пострадат и от кръвопиещи насекоми, които отделят своя секрет и предизвикват алергични реакции. При ухапване или контакт на организма, независимо коя е входната врата, с насекомо, към което развива реакция на свръхчувствителност, се получава отделяне на секрети, богати на антигени. В науката се среща още един термин за алергичните кризи. Те са по-скоро псевдоалергични състояния, по патогенетичната си същност. Характерното за тях е, че те не обуславят от реакция на свързване между антиген и антитяло, което да доведе до сензибилизация на организма. По-скоро се касае за дегранулация на мастоцитни клетки, което протича с алергоподобна реакция, известна още като анафилактоидна реакция или криза. По такъв механизъм например се развива физикалната уртикария, наследственият ангиоедем, стандартната непоносимост към нестероидни противовъзпалителни средства и най-тежкото – анафилактичен шок.

Цялата статия за алергиите през лятото може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари