Диария на пътуващите – особености и превенция

Какво е важно да знаем?
26 юли 2015 13:27, Румяна Тасева
4
Диария на пътуващите – особености и превенция
Източник: Reuters, архив

Посещаването на други държави е свързано както с опознаването на нови култури, така и със запознаване малко или много с местната кухня. Но, за съжаление, особено в страните от Латинска Америка, Азия и Африка опасността от недобрата хигиена при приготвянето на храната не е никак малка. Причинители са най-често бактериите - около 80% от предизвиканите диарии, а останалите се дължат на вируси и паразити.

Дали ще се развие инфекция зависи от дестинацията, възрастта, дали има придружаващи други заболявания.

Заразяването не зависи от пола, засегнати са еднакво мъже и жени. Някои се проявяват симптоми още при контакта с причинител на зараза, а други след като се завърнат от пътуването.

Диарията представлява изхождане на воднисти изпражнения повече от три пъти на ден, а като количество-повече от 300 г за 24 ч. Хора, приемащи лекарства за намаляване на киселините са по-податливи на инфекции, защото солната киселина в стомаха има функцията да убива болестните микроорганизми. При повечето инфекции, за да се развият е нужно поемане на по-голям брой бактерии, което е свързано със сериозни грешки в хигиената. Но има и причинители, при които дори и малко на брой от тях причиняват заболяване. Такива са причинителят на бактериалната дизентерия, също амебната дизентерия, ротавирусите и кампилобактерът.

Цялата статия, свързана с диария на пътуващите, може да намерите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Учуден съм,чр авторът не е Михаела!