Какви са ползите и вредите от сладоледа?

Той е чудесен енергиен източник
27 юли 2015 20:37,
5
Какви са ползите и вредите от сладоледа?
Ройтерс, архив

В сладоледа могат да се намерят съставки като пълномаслено мляко, подсладители, на базата фруктоза и глюкоза, обикновено под формата на царевичен сироп, както и аромати като ванилия и шоколад. Когато тази смес замръзне, се получава кремообразна консистенция, любима на мнозина. Тази освежаваща храна може да донесе както ползи, така и вреди на здравето.
 
Макар съдържанието на хранителни вещества в сладоледа да варира според марката и вида му, леденото изкушение е чудесен енергиен източник. Богато е на въглехидрати – в количеството от половин чаша сладолед се съдържат около 15 г. В същото количество могат да се намерят още 7 г мазнини и 2 г протеини.
 
По данни на Американското министерство на земеделието половин чаша ванилов сладолед осигурява 137 калории, което е близо два пъти повече, в сравнение с пълномасленото мляко. Сладоледът е чудесен избор в случаите, когато имаме нужда от енергия.
 
Сладоледът също така е и източник на много важни минерали. В количеството от половин чаша могат да се открият около 10% от нужното дневно количество фосфор и калций.
 
Витамините A, C, D и E, заедно с тиамин, рибофлавин, ниацин, фолиева киселина и витамините B6 и B12, също могат да се открият в освежаващото лакомство. В по-малки количества се съдържа и витамин K, който е важен фактор по отношение на кръвосъсирването.
 
Сладоледът е храна, с богато съдържание на мазнини, тъй като в състава му влиза пълномаслено мляко. Трябва да се има предвид, че тези мазнини са наситени с високи нива на холестерол, а когато нивата му в кръвта са високи, има риск от натрупване на мастни депозити в артериите, което може да доведе до развитие на сърдечни болести и инсулт.
 
В сладоледа има и големи количества захар, която крие риск от натрупване на излишни килограми, развитие на кариеси и повишени нива на триглицеридите в кръвта – нездравословен тип мазнини.

Още за правилното хранене ще намерите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Ако отнесем тази статия за българския масов сладолед, можем да отчетем само вреди!Само се залъгваме, че ядем истински сладолед.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До bebokКолко правописни грешки можем да направим само в 2 реда.