Във всяка аптека – лекарство без пари за масови болежки

Петър Москов обещава и мобилни аптеки в малките села
27 юли 2015 11:22,
29
Във всяка аптека – лекарство без пари за масови болежки
Снимка: архив Булфото

Държавата ще задължи аптеките, които работят със Здравната каса, да осигурят безплатни лекарства за масовите заболявания. В противен случай аптеките няма да получават договор с НЗОК. Това обяви здравният министър Петър Москов в интервю за в. "Труд".

Още по темата

"Така ще постигнем целта на правителството нито един здравноосигурен пациент да не дава нито лев от джоба си за лекарства срещу масовите и социално-значимите заболявания", каза министърът. Той обясни, че това означава, че аптеките трябва да гарантират пред Касата, че ще осигурят наличността на референтния (напълно безплатния) медикамент за съответния болен.

"В момента в някои аптеки липсва напълно платеният генеричен продукт, който, да кажем, е 5 лв. и пациентът е принуден да си купи оригиналния аналог, който обаче е 55 лв.", обясни Москов.

Той допълни, че този проблем се наблюдава най-вече в малките населени места, където следващата аптека е на десетки километри.

Другата идея, която се обсъжда и дори се пише като законодателни промени, е създаването на мобилни аптеки. Те ще са решение за отдалечените и труднодостъпни места, в които няма фармацевтични обекти.

"Държавата ще гарантира осигуряване на специални автомобили, които ще бъдат оборудвани с хладилна техника и всичко необходимо. За да може хората от далечно селце да знаят кога по ясен график ще пристига мобилната аптека и те ще могат да си вземат лекарствата", обясни министъра.

Москов разказа и че с депутати от мнозинството обсъждат нови промени, свързани с болниците. Пустеещите имоти и терени, които никога не са били предмет на медицинска дейност и не са били нужни за нея, ще подлежат и без законова промяна на концесиониране.

"В правителството и с Министерството на финансите работим всички тези терени, които са точно 302 и днес са тежест на болниците (защото им се плащат данъци, такси, охрана), да могат да бъдат договорени за концесия, за отдаване под наем или продажба. А това е начин за стопяване на задълженията на болниците. Подобно действие не е свързано с политическа доктрина - дясна или лява, а със здравия разум. Т.е. когато имаш нещо, което никога не си използвал и не ползваш, а ти носи разходи, по-добре да намериш начин да ти донесе пари", обясни още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 8 години
Страхотна идея. Пожелавам да се реализира както е замислена. Възхищавм се на някои от идеите на Москов, наистина се усеща , че става дума за здраве-опазване.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горкият *** народ.Министърчето пак им хвърли прах в очите.Фармацевтите никога не са имали възможност да заменят по НЗОК,а само изпълняват препоръката на лекарите,т.е освен да консултират те НЕ променят лекарствата.А кой регистрира цените в МЗ и НЗОК??????Фармацевтите ли или министърът и неговите чиновници.ТАКА,ЧЕ АЗ КАТО ОБИКНОВЕН ЧОВЕК СТИГНАХ ДО ИЗВОДА,ЧЕ ФАРМАЦЕВТИТЕ СА МИ ПРИЯТЕЛИ , а. ВСИЧКИ МЗ,НЗОК И Т.Н.СЕ ОПИТВАТ ДА МЕ НАБУТАТ.
16
0
 
4
 
! Отговори
? преди 8 години
Аптеките от кога имат право да правят генерично заместване по здравна каса ?Тоест по-важно е какво е изписал лекарая, а не дали фармацевта е заредил най-евтния генерик. И да е и да не е, ако лекаря е изписал дуго, фармацевта само изпълнява рецептата, тоест ако това наистина са думи на министъра - то той говори глупости.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
в тая държава с тоя *** народ каквото и да се измисли,ще действа точно три дни.от там нататък - пълен провал.и после пак нещо ще им е криво и някой друг - виновен.виж безплатното може и да подейства по-силно и от самото хапче.
14
2
 
4
 
! Отговори
Berlin преди 8 години
След две писти морето му е до колене и раздава бодри популистки обещания с голямата лопата. :)))
13
1
 
8
 
! Отговори
един пример! преди 8 години
Често се влиза с искането "къде ще ме пращаш"???Осъзнавате ли парадокса?!?! Все едно да се отиде на аерогарата и да си поискате полет за Някъде!!!Лекарските кабинети не са бакалия!! В това беше смисъла на реформата -.към пациента да се подхожда холистично , цялостно , всеобхватно!!!Сами си опорочавате и губите ползите!! разберете го! Не може един необучен човек да се ориентира в здравословното си състояние по .добре от специалист по обща медицина!!!
12
1
 
8
 
! Отговори
До жена пост 15 преди 8 години
Какво означава "Да искаш направление"?!?!По закона за здравното осигуряване трябва да се отиде на преглед ! ,със съответни оплаквания и ако има медицински доказана целесъобразност да се потърси консулт ,ако е необходимо с тесен специалист!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 8 години
До работник : Толкова си злобен, че дори няма нужда човек да ти отговаря, но аз ще ти пожелая едно - отиди малко в Европа и виж как е и тогава пиши !
10
6
 
11
 
! Отговори
жена преди 8 години
Москов е много симпатичен и деен човек.Нещата,които казва всички ги знаят,но да не ти се налага да тръгнеш по болници,да искаш направление и пр.Не е важно какво казваш,а какво правиш.Реално Закон за здравето(с желаните от Москов промени)все още няма.Сляха се няколко болници(а дали е така) и това е.Досегашното управление на мутрата е само приказки и имитация на дейности.Животът не се е подобрил,втори мандат няма и 1 лв.увеличение на заплати,само гигантски кражби и уреждане на свои с европроекти.
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Безплатните лекарства щесъдържат основно калиев цианид, предполагам.Ще се полагат на всички болни, които нямат пари да си платят, за да влязат в болница.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До работникНе си в час драги! Като пример мога да ти посоча Англия и Испания,където не малка част от лекарствата за масови заболявания и за социално осигурените са безплатни!
7
19
 
8
 
! Отговори
работник преди 8 години
Никъде в ЕС няма безплатни лекарства. Защо не намалите ДДС на лекарствата?Тогава ще повярваме, че т.нар.демократи (вкл.и ГЕПБ)се грижат за хората.Всичко друго е поредните лъжи и обещания.Все още закон за здравето няма,има само много приказки и хаос.
6
14
 
9
 
! Отговори
Тато преди 8 години
Този *** ,дали сам си вярва на приказките,голям лъжец.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това направо като в оная глава на Том Сойер за котката и пенкилера.
4
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствения свестен в това народно събрание...Пък и в отминалите!
3
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този е луд! Напълно луд!Добре че се е махнал от работа. Да му се спрат наркотиците!
2
13
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 8 години
Безплатни лекарства ? Да бе, да !Това и през комунизма го нямаше даже !Пак лъжат !
1
14
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Даже сами си вярват на лъжите! Продължават да хвърлят пясък в очите на народа. Събуди се народе