Жегите крият риск от камъни в бъбреците

Глобалното затопляне е по-опасно, отколкото мислим
29 юли 2015 22:16,
0
Жегите крият риск от камъни в бъбреците
Ройтерс, архив

Колкото по-високи са температурите навън, толкова повече оплаквания от болни бъбреци достигат до медиците. Това сочат наблюденията на щатски учени, според които глобалното затопляне се превръща в причина за епидемия от бъбречно-каменна болест в световен мащаб.
 
Екип учени от университета във Филаделфия, изследвали над 60 000 пациенти от няколко града в САЩ.
 
Те насочили проучванията си към области, които са разположени в различни климатични зони, за да проследят връзката между горещите дни и болезненото заболяване.  Специалистите установили, че с повишаването на дневните температури произтича бързо увеличаване на вероятността от образуване на камъни в бъбреците.
 
Когато средната дневна температура се повиши с повече от 10 градуса, рискът от образуване на камъни в бъбреците се повишава във всички градове, влезли в наблюдението.  Така например в щатите с по-топъл и влажен климат - от Луизиана до Флорида, заболеваемостта в тази насока е по-висока от тази в другите места в страната.
 
С повишението на температурите, се очаква и нарастване на пациентите на север с поне 30% до 2050 година.
 
Новината не е изненада, като се има предвид, че горещият климат обуславя дехидратация на организма, а оттам - и бъбречните заболявания. Тя обаче е добър повод да си припомним важността от набавянето на достатъчни количества вода ежедневно.
 
Специалистите призовават родителите да следят дали децата им поемат достатъчно вода в горещите дни. Ако организмът не понася системно обезводняване – високите температури не са опасни.
 
Според последната статистика само в САЩ от бъбречно-каменна болест се оплаква поне един на всеки десет души.

Още за здравето ще научите от Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари