Премахването на опасни бенки ни пази от рак

Това разказва доц. д-р Мария Балабанова пред Рuls.bg
29 юли 2015 17:37,
0
Премахването на опасни бенки ни пази от рак
Ройтерс, архив

Доц. д-р Балабанова е началник на отделението по дерматохистопатология и имунохистохимия на Клиника по кожни и венерически болести в университетска болница „Александровска“.
 
Доц. Балабанова, какво представляват бенките и има ли генетично предразположение към появата им?
 
Бенката е доброкачествено образувание, което е съставено от клетки, отделящи пигмент – меланоцити. Относно появата на бенки могат да се оформят две основни причини – едната действително е генетичното предразположение, втората е ранното излагане на слънце през първите години от живота на детето. В случаите, в които детето не е прекомерно излагано на слънце и въпреки това във времето се развиват много бенки, появата им отдаваме предимно на генетичното предразположение. Всъщност, слънцето е второстепенен фактор за пигментните образувания.
 
Какви видове биват бенките? Има ли нещо характерно за различните видове – като структура, степен на опасност?
 
Има различни видове бенки. Ние ги разделяме по начина, по който те се появяват – едните съществуват още от ранна детска възраст, другите са придобити по-късно в годините. Това обаче не са критерии за опасността, която те крият. Хората много често си мислят, че когато бенката е от рождение, тя е по-безопасна, но това не е така. Точно тези бенки крият по-голям риск, в сравнение с по-късно появилите се.

Делят се още по форма и цвят. Съществуват ахромични – без пигмент, те се срещат много често по лицето. Разделят си и по големина – малки, множествени, съвсем мънички точици, малко по-големи. Има и гигантски, които вече не са точно бенки, а малформации. Те са големи кафяви петна по рождение, с повишено окосмяване върху тях, които също представляват някакъв риск и са много трудни за лечение, защото много често обхващат голяма част от тялото. Лекуват се с помощта на пластични, естетични корекции.
 
Освен това, някои от бенките видимо са по-плоски, а други - по-надигнати. Когато са по-плоски, това означава, че са разположени по-повърхностно – между епидермиса и дермата. Когато разположението им е по-дълбоко, те се надигат под формата на къпинки – това са по-безопасните бенки, те имат и косми. Тези, които ни тревожат са по-плоските, които са „разляти“ по кожата.

Останалата част от интервюто прочетете в здравно-медицинския сайт Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари