Непастьоризираното прясно мляко също крие риск от бруцелоза

И драскотина по кожата е вход за заразата
Обновена: 30 юли 2015 14:02 | 30 юли 2015 12:10, Румяна Тасева
0
Непастьоризираното прясно мляко също крие риск от бруцелоза
Ройтерс, архив

Бруцелозата е инфекциозно заболяване, с което можем да се заразим при контакт с болни животни или полученото от тях месо, мляко и млечни продукти. Може да се среща още под наименованието „малтийска треска“, поради изразеното му разпространение в региона на Средиземно море. Заболяването има няколко форми – остра, хронична и скрита.
 
Причинителите на заболяването са бактерии, които са устойчиви в околната среда. Районите, в които по-често се среща заболяването, са страните от Южна и Централна Америка, както и тези с излаз на Средиземно море. Естествени резервоари са говеда, свине, кози и овце. При тях това заболяване води до аборти и безплодие. Професии, които са в пряка опасност от заразяване са ветеринари, ловци, занимаващите се с стригане на вълна и обработка на кожата. Опасност съществува и за работещите в месокомбинати и кланици.

Входна врата за навлизане може да бъде драскотина по кожата, също вдишване на бактериите, което е по-често във фабриките за стригане или кланиците. При консумацията на заразени продукти, например непастьоризирано мляко, се разпространява заразата и по чревен път. Проникнали вече в организма, бактериите достигат до най-близките лимфни възли, а оттам, ако имунитетът не успее да се справи с тях, достигат и до кръвта. Намирайки се в кръвта, бактериите безпроблемно могат да заразят всяка една тъкан или орган.

Още за разпространението и лечението на бруцелозата вижте на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари