Как да се справим с афтите?

Около 10-30% от нас са се срещали с малките и неприятни ранички
31 юли 2015 14:33, Румяна Тасева
7
Как да се справим с афтите?
Ройтерс, архив

Лятото ни предлага изобилие от вкусни и сочни плодове, а всеки би могъл да се изкуши да хапне някой, без да го измие – ала това би ни поднесло неприятна изненада.

Около 10-30% от нас са се срещали с малките и неприятни ранички, наречени афти. Те са част от състоянието рецидивиращ афтозен стоматит, което представлява неинфекциозно заболяване на лигавицата на устната кухина, тоест не можете да се заразите с него.
 
Афтата представлява добре отграничена, окръглена или овална, плитка ерозия или улцера (язва), покрита с белезникав налеп и оградена от яркочервена лигавица. Афтите могат да бъдат единични или повече на брой и групирани, винаги болезнени. Срещат се най-вече по свободната лигавица – подвижната лигавица на бузите, устните, пода на устната кухина и по езика, рядко по небцето и венците.

Клинично се различават основно три типа на рецидивиращия афтозен стоматит – малки, големи и херпетиформени афти.

1. Малки афти – те се срещат в около 75-85% от хората с рецидивиращ афтозен стоматит. Представляват малки ерозии – размерите им са около 2-5 мм, които са единични или на групи от две до шест, заздравяващи за 7-10 дни, без да оставят белег. Причината за появата им са остри инфекции, локална травма, стомашно-чревни смущения. Срещат се при хранителни алергии, стрес, хормонални промени и при атопични пациенти (страдащи от уртикарии, астма, екзема и др.). Рецидивират на 1-4 месеца.

Още за афтите научете от здравно-медицинския сайт Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНяма значение... Важното е да генерираме *** статии и посещения в сайта.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намажете я с натурален пчелен мед и опитайте за известно време да задържите устата си отворена - т.е. меда да не контактува с ензимите в слюнката ви.
3
0
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Има едно лекарство-Ваготил,дето ги лекува за часове.То по принцип е за други неща(гинекологични),ама върши екстра работа.С едно тампонче за уши се намазва няколко пъти афтата.Неприятно е,но ефектът си струва.
2
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
За афтите-индекстол,за кофти политици здрава тояга до посиняване,преди и след ,абе постоянно
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в крайна сметка - как да се справим с афтите????????????????????????