Смокинята - суперплод за здраве

Тя е подходящ плод за отслабване
1 авг 2015 09:40, Румяна Тасева
9
Смокинята - суперплод за здраве
Ройтерс, архив

Смокинята има неповторим, сладък вкус, с мека структура, богата на малки семенца, които допълнително придават екзотика при консумацията ѝ. Този деликатен плод е невъзможно да се съхрани за дълго време свеж, поради което от хилядолетия е възприета практиката да се суши и консумира целогодишно. Заради сладостта си сушените смокини често се ползват като подслаждащ елемент при приготвянето на хранителни смеси.

Смокинята е богата на естествени захари, витамини, минерали и разтворими фибри. В състава ѝ присъстват калий, калций, магнезий, желязо, мед, витамините А, Е и К, първите от които с висок антиоксидантен потенциал.

100 грама сушени смокини се равняват на приблизително половин шоколад като калории, но ползите между тях са несравними. Въглехидратите са само 69 грама в това количество, мазнините са под грам, а фибрите са два пъти повече от препоръчителната дневна доза, необходима за поддържане на редовен стомах.

Защо смокинята е толкова полезна научете на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
2
 
! Отговори
пенчо преди 8 години
всичко обичам ..стига да е евтино и ли на аванта
1
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това смокинята е един от малкото плодове които не ми харесват на вкус. Ял съм 2-3 пъти през живота си и дотам а по принцип аз обичам да ям всичко.