Какво показват високоспециализираните ултразвукови прегледи?

Разказва д-р Петя Чавеева, специалист по фетална медицина
11 авг 2015 11:00, Румяна Тасева
0
Какво показват високоспециализираните ултразвукови прегледи?
Снимка: Reuters, архив

 Бременността може да бъде един от най-прекрасните периоди от живота на една жена и двойка, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Целите пред проследяването са свързани със запазване на бременността, грижа за здравето на майката и плода и предотвратяване на усложненията, свързани с износването и появата на бял свят на новия живот.

На свой ред прецизното проследяване при квалифицирани лекари, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на всяка една бременност и раждането на живо и здраво бебе.

Днес, надлежното проследяване и добрата пренатална грижа значително подобряват качеството на бременността и вероятността за раждането на здраво и доносено бебе. В хода на цялата бременност се следи състоянието на майката, търсят се промени, които биха могли да доведат до преждевременно раждане или развитие на високо рискова бременност, дават се съвети и се назначава лечение при наличие на оплаквания от страна на бременната жена.

Все по-голямо внимание обаче се насочва и към грижата за плода, чийто растеж и развитие се наблюдава внимателно от подготвени специалисти, екипирани с високотехнологична ултразвукова апаратура. В световен план се развива една иновативна медицинска специалност, полагаща грижи за най-малките пациенти още в корема на мама – феталната медицина.

За радост в последните години бременните жени у нас могат да се възползват от грижите на родни фетални специалисти, сертифицирани на европейско ниво. Така изключително важни за хода на бременността и развитието на плода високоспециализирани прегледи като първи триместър скрининг тест, фетална морфология и късна фетална морфология с доплерово изследване вече не се извършват само проформа, а се поемат от лекари, които са преминали през няколко годишно обучение във водещи на световно ниво школи по фетална медицина.

Благодарение на техните усилия български пациенти могат да се възползват, както от важните за надлежното проследяване на всяка бременност високоспециализирани ултразвукови изследвания за здравето на плода, така и от най-иновативните оперативни техники на нуждаещите се бебета още в майчината утроба.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари