Слънчева алергия – какво представлява?

Към групата на слънчевите алергии спадат различни състояния
13 авг 2015 19:20,
3
Слънчева алергия – какво представлява?
Снимка: Reuters, архив

Към групата на слънчевите алергии спадат различни състояния. Общото между тях е провокиращият фактор – ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър. От друга страна, слънчевите алергии се разграничават по механизмите си на развитие, кожните промени и подхода в лечебния процес.

Полиморфната светлинна ерупция е най-често срещаната форма на слънчева алергия. Промените се откриват по слънцеизложените части от кожата няколко дена след по-продължително излагане на интензивно слънчево греене.

Характерен е сърбежът и нееднородността на обрива (поради което се нарича полиморфен). Обривните единици може да са с различна форма, надигнати или не, а в по-тежките случаи се наблюдават и мехурчета (везикули).

Тази форма на слънчева алергия се среща по-често сред жените. Силата на алергичната реакция намалява няколко седмици след първоначалната изява, но, веднъж възникнало, това състояние се проявява всяка година.

Причините за развитието на полиморфна светлинна ерупция не са напълно уточнени. Водещо е становището, че се касае за генетично обусловена свръхчувствителност на имунната система към продукти, образувани в кожата под действието на ултравиолетовите лъчи. Последните предизвикват генерирането на свободни радикали, увреждащи клетъчните повърхности и привличащи по този начин вниманието на предразположената имунна система.

Повече за слънчевата алергия прочетете на Рuls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За жалост съм сред хората с тази алергия. Само че пропускат да споменат, че обривът става на рани. Антихистамините ми помагат, но началното проявление е доста неприятно, особено по лактите и врата.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като са работили едно време на полето никой не ги е питал имат ли алергия ;) Не разбирам защо доброволно трябва да се пържиш на плажа, при положение, че може да си стоиш в хотела на климатик и с питие в ръка.