Децата ще са с код "червено" за Спешната помощ

Не ползвайте темата за бонбон в кампанията преди вота, зове Шарков
Обновена: 27 авг 2015 12:42 | 27 авг 2015 12:40, Камелия Цветанова
12
Децата ще са с код "червено" за Спешната помощ
Снимка: Булфото, архив

Новият регламент за Спешна помощ влиза в сила от другия месец, съобщи пред Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бързата помощ ще трябва да стига до адреса.

Още по темата

В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути. Зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа. 

Според Шарков обаче винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути.  Той даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време.

Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса, зам.-министърът уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем. 

"Има положителна тенденция от години насам – за първи път броят на хората, постъпили в Спешна помощ, е повече от хората, които са напуснали системата. Досега тази тенденция не съществуваше", заяви Шарков.

"Голяма част от линейките в София са в непрекъснато движение. Може да се случи така, че дадена кола да бъде пренасочена от едно повикване със зелен код към друго с червен. Трябва да имаме разбирането, че това, че сме си уболи пръста или сме се закашляли не е състояние, което изисква линейката да дойде първо при нас. Децата винаги са код червено. Родителят може да преувеличава симптомите, но ние винаги сме длъжни да реагираме бързо", коментира още Ваньо Шарков. 

Той допълни, че с предимство са и хората със симптоми на инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми.

"Спешната помощ е държавен ангажимент. Нека обаче не бъде използвана като бонбон от някой в предизборните кампании. Ние се стремим да я променим изцяло и затова ще ремонтираме всеки един филиал, независимо коя политическа сила е на власт", завърши Ваньо Шарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе какво ни нашариха все едно сме във филм на Тарантино,ЖЪЛТИЯ ,ЧЕРВЕНИЯ,ЗЕЛЕНИЯ,КАФЕВИЯ,айде
6
1
 
0
 
! Отговори
Матю преди 8 години
Лекуват ни по пътеки, категоризират ни спешни по кодове и т.н. грамотен съм мога да чета и пиша. От лекаря очаквам да ме лекува, не да ме описва с милион цифри и да ме вкарва всеки път в 1000 регистри, а аз да продължавам да съм болен и нещастен. Баста. Престанете с глупостите. Сложете един инженер да ви оптимизира и модернизира спешната а вие правете това за което сте прозвани- да лекувате.
5
1
 
1
 
! Отговори
Speshno преди 8 години
Че се мре и това е то. Предлагам вместо спешна да я превърнат в погребална помощ ще е по ефективна. Евала на спешната помощ в провинцията обаче такова добро , човечно и професионално отношение имат. За София само два пъти ми се е налагало- в първия жената почина щото спешната дойде след 70 мин. , втория- при бебето задавило се от повръщано, линейката дойде след 3 часа. А иначе си плащаме, предплащаме, доплащаме.. Пу.
4
2
 
3
 
! Отговори
Цвети преди 8 години
Какво е това? Кодове за спешност!?? В коя друга държава го практикуват това? Промени промени,Реформи ама това е прекалено! Те се опитват да се отърват от нас ли? Или беше код жълто ,ама човека почина? И какво по телефона ще водим интервю ли? Докато някой лежи и умира? Каква е тая безумна работа? Вместо да направят всичко възможно да има лекари,линейки, мед. персонал. А те съкращават ли съкращават нещата! И накрая сами ще се возим до спешното-( ако е останало такова след време) БАЗИ ГОСПОДИ!!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
AMBULANCE преди 8 години
За побой над лекар и екипа му , натиснете 2 или изчакайте линейката да дойде.
2
1
 
9
 
! Отговори
Проблемът е в това, преди 8 години
че линейките не са много на брой, а сега ще бъдат задължени почти неотлъчно да кръстосват маалите с многодетните майки, дето никога не са плащали нито данък, нито осигуровки. Безбройната им челяд е осигурена за сметка на нашите данъци.Всеки може да се досети че ще е точно така - това е един много елементарен предизборен ход, защото всеки знае къде има най-много деца и кои български граждани са склонни да викат Спешна помощ за щяло и нещяло, а после да я пребиват, защото не е дошла за три минути
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Онези от маалата и сега викат Спешна помощ, ако детето им е получило обривче. Нали преди няколко месеца пребиха медицински екип в Орландовци, защото някаква 16-годишна , извикала линейка, виждайки, че бебето й е с обрив. После роднините й набили екипа, въпреки че колата дошла за по-малко от четвърт час. А колко по-лесно щяха да се уредят нещата, ако само си беше къпала детето по-често!