Оставиха астматици без животоспасяващ лек

Причината: Износът за други страни заради ниските цени у нас
Обновена: 27 авг 2015 07:00 | 27 авг 2015 07:00,
22
Оставиха астматици без животоспасяващ лек
Снимка: Архив Reuters

Безплатни лекарства изчезнаха от аптеките, продават ги в чужбина. Това съобщи Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб” пред "Монитор".  И двата медикамента са животоспасяващи, без тях не само се рискува здравето на пациентите, но те могат и да умрат, посочи тя.

Трета седмица в аптеките липсва кортикостероид за впръскване за страдащите от тежка форма на астма. Медикаментът се поема на 100% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и се изписва най-вече на деца, бременни и кърмачки, които не могат да приемат други препарати, за да не премине субстанцията в плода или бебето чрез кърмата.

31-годишната Мария И. от София е една от десетките майки – астматични, които все още кърмят и са без медикамента. Ако до дни той не й бъде доставен, тя трябва да мине на кортизон, който е особено опасен за кърмачето.

Въпросният медикамент е доставен от фирмата – производителка на дистрибуторските складове, обясни Пенка Георгиева от пациентската организация. Единната електронна система на аптеките обаче показва, че въпросното лекарство го няма в нито един от тях. Няма съмнение, то се изнася за други страни, тъй като лекарствените продукти у нас са с едни от най-ниските цени в Европа, допълни тя.

Пак заради липса от складовете стотици пациенти след прекаран инсулт и инфаркт не могат да се снабдят с медикамент за разреждане на кръвта. За тях той е животоспасяващ, тъй като без него се образуват лесно смъртоносни тромби.

Проверка на пациентската организация е показала, че въпросният медикамент е доставян редовно от фирмата производителка.

Ще започнем проверки в складовете на дистрибуторите, тъй като НЗОК е перфектна в плащанията към тях, увериха от здравноосигурителната институция.

За да не останат болните без лечение, докато се осигури медикаментът, ще потърсим възможност за замяната с аналози и ще уведомим лекарите да изписват тях, казаха още от касата.

Стикери на хапчета, осигурени от касата

Стикери ще бъдат поставени върху всички лекарства, отпускани безплатно или с намаление за домашно лечение, които осигурява НЗОК.

Това предвижда проект на наредба, подготвяна в момента в Министерството на здравеопазването. Идеята е по този начин да се блокира паралелният износ за трети страни.

У нас има заплашително ниски количества от някои лекарства, вследствие на паралелен износ. Сред тях са лекарства за онкоболни, както и медикаменти за лечение на ревматологични заболявания, заяви преди време и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 8 години
До Сегашно Бъдеще ВремеИ кой е този Никола Алексиев и как можем да се свържем с него?Благодаря...
12
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Извода и решението се налагат от само себе си.Безплатни лекарства отиват при пациенти,които не се лекуват с тях ,а ги продават с любезното съдействие на лекари,или греша за схемата?
11
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
До 15 К'с,Ако обичате, не се правете на разбирач/ка!Salbutamol/Ventolin не са инхалаторни кортикостероиди, а бета-миметици! Така че не става въпрос за тях :P
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако държавата си беше на мястото досега трябваше да създаде една една собствена фирма , която да се намесва в такива ситуации на пазара и да го регулира на чисто пазарен принцип. Но тя нашата държава къде ли е и на кого служи в момента ....
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долни ***. Правителството да парти ДАНС и МВР да ги арестуват незабавно. Тези техни далавери могат да убият някой човек.
8
2
 
0
 
! Отговори
K'c преди 8 години
99 процента става въпрос за Salbutamol или търговското му наименование "Ventolin" под формата на спрей-инхалатор Аз съм пил салбутамол на таблетки, но той действа по-бавно и не е адекватен за астматици.
7
1
 
2
 
! Отговори
Сегашно Бъдеще Време преди 8 години
аз отидох при Никола Алексиев в Плевен. След като му пих билките 5 месеца излекувах астмата + алергиите си.Захвърлих завинаги кортикостероидите "Пулмикорт".Веднага след, като лекарите ми казаха да живея до края на живота си с редовен прием на кортикостероиди започнах да търся алтернативни лечения.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DOLNA SKAPANA GADNA *** ***
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
SKAPANA *** ***
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
gerberastkata ***
3
5
 
6
 
! Отговори
ПЕСЪЧИНКА преди 8 години
НЕ СЕ ТРЕВОЖЕТЕ ,УМИРАИТЕ СИ СПОКОИНО.НАЛИ ВИЕ СИ ИЗБИРАТЕ 25Г. ДЕПУТАТИ КОИТО НЕСПИРНО "КОВЪТ" ЗАКОНИ Е ТОЗИ ПРОБЛЕМ С ЛЕКАРСТВАТА Е СЛЕДСТВИЕ НА ТЯХНАТА "НЕУМОРНА" РАБОТА.
2
3
 
2
 
! Отговори
schizz0 преди 8 години
Sopharma trading,Mareshki,sashto Phoenix - nai-golemite reexporteri. Skladovete im sa pylni,a po aptekite nr dostavqt
1
6
 
5
 
! Отговори
Iwan преди 8 години
Не е за пръв път. Иначе ББ прави магистрали, за да можел по-бързо да стигне до морето...