Защо затлъстяването увеличава риска от рак на гърдата

Отговорът дава проучване на американски изследователи
29 авг 2015 11:35, Елка Василева
0
Защо затлъстяването увеличава риска от рак на гърдата
Снимка: архив, Reuters

Известно е, че затлъстяването е свързано с повишен риск от рак на гърдата, но за специалистите досега оставаше неясно защо. Отговор на този въпрос дават американски изследователи.

Причината е, че специфична тъкан в гърдите става по-плътна, което промотира образуването на тумори, съобщава сайтът EurekAlert.

Авторите на проучването от университета "Корнел" са установили, че в резултат на затлъстяването материалът около мастните клетки в гърдите, известен като извънклетъчна матрица, става по-плътен. Тази биомеханична промяна създава подходящите условия за развитието на тумори.

 "Всички знаем, че затлъстяването е вредно заради промените в метаболизма и хормоните. В раковите изследвания специалистите се фокусират основно върху биохимичните изменения. Настоящото проучване обаче показва, че важна роля играят и биомеханичните промени. На базата на резултатите от него смятаме, че по-плътните гръдни клетки могат да се използват като клиничен биомаркер за рак на гърдата", обяснява ръководителката на изследователския екип Клаудия Фишбах. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари