Митове и истини за рака на гърдата

Повечето бучки на гърдата са доброкачествени и безвредни
1 сеп 2015 17:05,
2
Митове и истини за рака на гърдата
Снимка: Reuters, архив

Ракът на гърдата е най-често срещаното злокачествено заболяване сред жените. За жалост, през последните години разпространението му расте главоломно и диагнозата вече е втората по честота причина за смърт в световен мащаб, след рака на белия дроб.

Вероятността една жена да развие инвазивен рак на гърдата през живота си, е около 1 към 8. Възможността от смърт в следствие заболяването пък е 1 към 33.
 
Тревожните цифри налагат нуждата от по-добра информираност за симптомите, причините и лечението на заболяването, около което обаче витаят десетки митове и неистини.
 
Мит №1: Генетичната предразположеност е диагноза
 
Макар по учебник фамилната анамнеза да удвоява риска от развитие на рак, повечето жертви на болестта са пациенти без генетична предразположеност. В действителност, около 80-90% от жените, които развиват рак на гърдата, са първите в семействата им, на които се случва това.
 
Приблизително 10-15% от случаите на рак на гърдата може да са генетични, като 1/3 от тях се дължат на наследени генни мутации, наречени BRCA1 (ген 1 на рака на гърдата) и BRCA2 (ген 2 на рака на гърдата).
 
Мит №2: Сутиените са виновни
 
Дълги години се смяташе, че видът на сутиена, особено ако е с банели, има пряка връзка с риска от заболяване. Аргументът – бельото възпира движенията на гърдите и по този начин се ограничава правилното източване на лимфните възли.
 
Според последните проучвания обаче нито сутиените, нито което и да е друго облеко имат връзка с карцинома на млечнитежлези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До хммКоментарите липсват защото основните "списвачи" са пубери , които наистина са платени.А иначе наситена ракът на гърдата взема заплашителни размери. Когато гледам около мен в рамките на 1 година две братовчедки и жената на един приятел . Наистина е страшно. Но най-важното е при първо съмнение да се търсят специалистите .Когато те кажат -операция жените да не се помайват а да я правят .
1
0
 
1
 
! Отговори
хмм преди 8 години
Интересно как коментарите под такава статия липсват за разлика от тези които предразполагат към изказвания на платени "списвачи". Нещо повече - този проблем обсъждан тук касае не само женската"половина" на чевечество, а и съпрузите бащите и синовете им...