Какви инфекции причинява захарният диабет?

Той отключва редица усложнения за здравето
2 сеп 2015 22:29, Румяна Тасева
1
Какви инфекции причинява захарният диабет?
Ройтерс, архив

Захарният диабет е хронично заболяване, което протича с абсолютен или относителен дефицит на инсулин. Характеризира се с увеличение на кръвната захар и нарушение на обмяната на белтъци, въглехидрати и мазнини. Всички тези нарушения заедно довеждат след себе си развитие на неврологични усложнения и такива на кръвоносните съдове.
 
Увреждането на кръвоносните съдове води със себе си своите последствия. Функцията на кръвта е да отдаде на тъканите кислород и хранителни вещества, като в същото време отнеме от тях отпадните вещества и въглеродния диоксид. Но при захарния диабет тази функция е нарушена, поради което тъканите са много по-податливи на инфекциозни причинители.
 
Тези инфекциозни причинители поразяват най-вече местата с най-влошено кръвоснабдяване. Често това се оказват точно долните крайници, поради което се появява и терминът "диабетно стъпало". Произлиза от това, че по стъпалото е най-лошо кръвоснабдяването, а поради нарушената сетивност на нервите, дори и сериозни рани не причиняват болка. Така болните ги откриват късно, когато нерядко се стига и до ампутация на пръсти.
 
Най-чести са кожните инфекции. Гъбичните инфекции, наричани още и микози често поразяват пространствата между пръстите на краката, както и ноктите. Клиничната картина е представена от сърбеж, който може и да не е изразен толкова силно, заради споменатите вече нарушения в сетивността на нервите. Други симптоми са неприятната и специфична миризма, както и зачервяване на поразените участъци от кожата.

До какви чести инфекции води захарният диабет ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Много успешно ново лекарство е Rotinal, повече инфо има на rotinal-bg