Дивият пелин лекува стомаха

Билката лекува различни кожни възпаления
3 сеп 2015 19:47, Румяна Тасева
1
Дивият пелин лекува стомаха
Снимка: Reuters, архив

Пелинът е позната билка на българина. Лечебният ефект се приема дори и в медицинската общност. Какви свойства на дивия пелин (Artemisiae Vulgaris) се разглеждат?

В народната медицина корените на дивия пелин се използват за приготвяне на чайове и тинктури за подобряване на тонуса. Самото растение се прилага при оплаквания отстрана на стомашно-чревния тракт – болки и спазми в корема, диария, запек, влошено храносмилане, повръщане, дори паразитни инфекции. Билката стимулира стомашната и жлъчна секреция, както и подобрява дейността на черния дроб и циркулацията. Приема се и като седатив, поради което и се включва в комбинирана терапия при някои емоционални и психични разстройства, в това число преумора, депресия, хипохондрия, тревожност, хистерия и безсъние. Включва се дори в терапевтичния план при епилепсия и гърчове.
 
Дивият пелин съдържа вещества, които стимулират контрактилната дейност на матката. Приемът ѝ в тази връзка е подходящ при жени, страдащи от нередовна менструация, но е противопоказна при бременни. Има предположение, че може да доведе до загуба на бременността в ранния ѝ срок или преждевременно раждане. Тъй като не се разполага с достатъчно данни за безопасността на билката при кърмещи жени, специалистите по-скоро препоръчват употребата ѝ да се избягва и от тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
ПИНО4ЕТ преди 8 години
това е наркотик ,да се забрани със закон и дасе внася нелегално , създаваме бюро за борба със трафика иии , вси4ко мие О,,геи които не е геи да стане веднага *** МРЪСНИ