Скарлатината може да засегне сърцето и имунната система

Как става зарязването?
3 сеп 2015 17:15, Румяна Тасева
0
Скарлатината може да засегне сърцето и имунната система
Снимка: Reuters, архив

Скарлатината или наричана още Scarlet fever се причинява от бета-хемолитичния стрептокок група А – Streptococcus pyogenes. Представлява остро инфекциозно заболяване, което протича в най-общо определение с ангина и обрив по кожата. Но не това се оказва най-опасно за боледуващия, а късните усложнения, които се получават при някои лица.

Обикновено децата са най-честият контингент от засегнатите. Зимните месеци са с най-често боледуване от скарлатина, като причината е събирането на повече хора в тесни помещения, които не се проветряват толкова често. Това се дължи на факта, че бактерията, която причинява заболяването се разпространява по въздушно-капков път – чрез кашляне и кихане.
 
Причинителят е доста издръжлив и може да се изолира от предмети, с които са имали досег болни лица. Бактериите се съдържат в слюнката и храчките на болния. Инкубационният период е от 2 до 12 дни, като през това време лицето е най-силно заразно за околните.
 
Как става заразяването?
 
Стрептококът има афинитет към горните дихателни пътища, затова и първата проява е ангината, тъй като сливиците реагират на попадналите бактерии. Получава се едно подуване и зачервяване на небните сливици, което е съпроводено с болка при преглъщане или при натиск.
 
Езикът първоначално е изпълнен с бели налепи, но след няколко дни те започват да се лющят и под тях се вижда ярко червен цвят, поради което е наричан още „малинов език“. Други симптоми са една обща отпадналост, може да има главоболие, безапетитие и лесна уморяемост до неработоспособност.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари