Кървене на венците - подценяваният, но сериозен проблем

Здравето на венците е крехко и без поддържане можем лесно да го загубим
4 сеп 2015 13:55, Румяна Тасева
0
Кървене на венците - подценяваният, но сериозен проблем
Снимка: Reuters, архив

Свежият дъх и белите зъби са важни елементи, които спомагат за създаване на добро впечатление у околните. Но за чудесната усмивка са необходими и здрави венци, за да може да бъде изпълнен перфектно балансът на така наречената „червено-бяла естетика”.

Здравето на венците е крехко – без добро поддържане можем лесно да го загубим. Яркият сигнал – кървенето от венците, е симптом на тяхното възпаление, който трябва да ни накара да осъзнаем наличието на проблем. Това кървене може да се появи при четкане на зъбите или при първата употреба на дентален конец и интердентални четки.
 
Заболяванията на венците са най-честите пародонтални заболявания, като неизменната причина за появата на по-голямата част от тях – плак-индуцираните гингивити – е бактериалният плаков биофилм. Натрупването му започва по ръба на венеца вследствие на разрастването на оралната микрофлора при лоша орална хигиена. Бактериите от плаката, както и продуктите на техния метаболизъм, предизвикват по различни механизми имунен отговор в организма. Първият елемент на този отговор е неспецифичното възпаление. Неговите главни признаци са:
  • кървене;
  • оток;
  • зачервяване;
  • болка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари