Пиенето на малко вода води до проблеми

За важността от добрата хидратация разказва д-р Райна Стоянова
15 сеп 2015 19:56,
10
Пиенето на малко вода води до проблеми
Снимка: Reuters, архив
За да обърнем внимание на ползите и важността за организма от адекватната консумация на вода, потърсихме д-р Райна Стоянова.
 
- Защо консумацията на вода е толкова важна?
 
Водата е основен елемент от природата и телата ни. При новородените водата представлява 75% от телесната им маса, а при възрастните съдържанието пада до 50%. Пиенето на вода е изключително важно за запазване баланса на течностите в тялото. При недостатъчен прием на вода, по-възрастните хора са подложени на съществен риск от дехидратация. Запекът е само един от неприятните проблеми, свързани с недостатъчната консумация на вода, ето защо редовното пиене на течности си остава най-доброто лекарство.
 
Без вода няма да оцелее нито едно живо същество. Водата засяга всички области на нашия живот и е важна част за поддържане на здравето ни. Водата е необходима в борбата срещу инфекциозните заболявания, раковите болести, поддържа здравето на имунната система и кожата, участва в биохимията на тялото и съдейства за повишаване на енергийните нива.
 
Питейната вода идеално замества по-високо калорични или безалкохолни напитки, пълни със захар и така помага в редукцията на телесното тегло. Водата отстранява продукти от разпада на мазнини и естествено потиска апетита ни.
 
Недостатъчната консумация на вода може да доведе до нарушаване функциите на нервната система, изразяващо се като - умора, главоболие, намалена концентрация и памет. С всеки 1% дехидратация телесната температура се покачва с 0,1 - 0,2 градуса, а когато надхвърли 2%, работоспособността намалява. Според статистиката всеки шести българин има проблеми с бъбреците. Това съвсем не идва да се интерпретира, че е нужно да се хиперхидратираме. Не е вярно твърдението, че колкото повече вода се пие, толкова по-добре е това за здравето и в частност за бъбреците.
 
Препоръчителното дневно количество вода за здрав човек, зависи от много фактори – теглото, вида работа, която извършва, начинът на хранене и т.н. Всяко едно предозиране с вода, от друга страна, води до износване на бъбреците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нямаше ли друга снимка? Тотално поромчване в тия медии!
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Водата е за миене!
3
3
 
11
 
! Отговори
Тлъб преди 8 години
Всички болести идват от нередовно пиене
2
4
 
10
 
! Отговори
лелеее преди 8 години
Пий много вода за да си здрав но с много вода увреждаш бъбреците и умираш.ха ха ха ха.......колко простотия по света
1
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вода не съм пил от 10г.Ако щете вярвайте..пия бира,компоти,кафета и др. *** :)